Condemnen una dona a 45 anys de presó a l'Aràbia Saudita per criticar el règim a Twitter
Fa tres setmanes, ja van castigar una altra dona saudita a 34 anys pels seus missatges a les xarxes socials
Un jutjat de l'Aràbia Saudita ha condemnat una dona a 45 anys de presó per haver publicat les seves opinions a Twitter. La sentència afirma que Nourah bint Saeed al-Qahtani va fer servir la xarxa social per trencar l'entramat social del país i que va cometre violació de l'ordre públic. De moment, es desconeix el contingut dels comentaris que va fer o retuitejar.
Així ho ha denunciat l'ONG Dawn, dedicada a la defensa de la democràcia al món àrab.
BREAKING: Saudi authorities have sentenced Nourah bint Saeed al-Qahtani to 45 yrs in prison after the Specialized Criminal Court convicted her of "using the Internet 2 tear the [country's] social fabric" & "violating the public order by using social media".https://t.co/HZeRdhofpn
DAWN MENA (@DAWNmenaorg) August 30, 2022
Segons aquesta organització, la sentència es va fer ferma la setmana passada i el govern saudita no ha fet, encara, cap comentari al respecte. Per Abdullah Alaoudh, director d'investigació de Dawn a la zona, el cas és especialment greu:
"Aquestes accions demostren com d'envalentonades estan les autoritats saudites, que castiguen la més mínima crítica dels seus ciutadans".
Un precedent fa només tres setmanes
Tot just el 9 d'agost passat una altra dona saudita, Salma al Shehab, va ser condemnada a 34 anys de presó pel mateix motiu, expressar opinions a Twitter. Fins llavors era la condemna més dura imposada en aquest país per, simplement, escriure o difondre opinions a les xarxes socials.
Diferents ONGs van denunciar que la dona, que residia a Anglaterra, on preparava el seu doctorat, va ser arrestada a l'Aràbia Saudita quan hi va tornar uns dies de vacances. Després de passar diversos mesos detinguda, amb maltractaments inclosos, Salma al Shehab va ser jutjada, sense dret a advocat, per un tribunal especialitzat en terrorisme.
The Saudi Arabian authorities must immediately and unconditionally release Salma al-Shehab. pic.twitter.com/SUOA53gCoG
Amnesty International (@amnesty) August 18, 2022
La contundència i desproporció de les condemnes als que critiquen el model polític i social islamista contrasta amb algunes mesures anunciades pel príncep Mohamed bin Salman, com una certa relaxació en la discriminació de les dones.
La tolerància dels governs occidentals
Després d'aquestes dues duríssimes condemnes, torna a plantejar-se un cop més la controvertida tolerància dels governs occidentals amb el règim de l'Aràbia Saudita i les seves polítiques repressives cap a la llibertat d'expressió.
Tot i que Washington, per exemple, va expressar la seva notable preocupació per la condemna a Al Shehab, i Joe Biden havia criticat anteriorment el règim de Riad, sobretot després de l'assassinat del periodista Jamal Khashoggi, la realitat és que aquest juliol passat el president nord-americà va visitar el príncep Mohamed bin Salman, amb qui va tancar acords en relació amb la producció d'hidrocarburs.
També el govern francès ha participat activament en la rehabilitació del règim saudita. Aquest mateix juliol, i tot i les crítiques de les ONGs de drets humans, Macron va rebre el príncep hereu del país àrab en el que va ser la seva primera visita a Europa després de l'assassinat de Khashoggi.
- ARXIVAT A:
- Aràbia SauditaDrets humans