Condemnes a "la violència desbocada" posterior a la manifestació a Barcelona
L'intent d'incendiar una furgoneta de la Guàrdia Urbana centra les reaccions a les destrosses al centre de la ciutat després de la manifestació en suport a Pablo Hasél
El conseller d'Interior en funcions, Miquel Sàmper, ha qualificat de "violència inaudita i desbocada" els incidents posteriors a la manifestació d'aquest dissabte a Barcelona en protesta per l'empresonament de Pablo Hasél.
Entrevistat aquest diumenge al programa "El Suplement" de Catalunya Ràdio, Sàmper ha afirmat que l'intent de cremar una furgoneta de la Guàrdia Urbana davant de la comissaria de la Rambla i amb un agent a dins ho "confirma":
"Ve a confirmar el que estem dient des de dimarts de l'altra setmana, que és que la violència està desbocada."
"El primer dimarts el vam poder veure amb l'atac inaudit a la comissaria de Vic, dissabte ho vam veure als saquejos i la violència patrimonial a passeig de Gràcia" (...) "i ahir amb un element que és important de destacar, un atac per cremar una furgoneta de la Guàrdia Urbana amb una persona a dins."
Una minoria "amb voluntat de fer mal"
El conseller ha xifrat entre 150 i 200 les persones que van "amb voluntat de fer mal" a les manifestacions:
"La gran majoria de la gent que va a aquestes manifestacions, pràcticament la totalitat, són pacífics, però tenim uns 150 o 200 a totes aquestes manifestacions amb voluntat de fer mal, i s'hi sumen delinqüents comuns que el que volen fer és pillatge. I clar, el còctel és molt, molt i molt negatiu."
"Accions rapidíssimes"
En una entrevista posterior al 324 Sàmper ha elevat aquesta xifra "entre 250 i 300 persones", i ha afegit que són difícils de controlar perquè fan "accions rapidíssimes".
Sàmper ha qualificat de "pacifisme exemplar" la manifestació d'aquest dissabte a Barcelona, però que un cop acabada, part dels manifestants van "col·laborar" amb els violents:
"Ahir hi havia gent no violenta, és a dir, que no llançaven res ni cremaven res, però que sí que feien barricades. Per tant, hi ha la col·laboració de gent no violenta amb els violents als efectes d'impedir que la policia pugui fer la seva feina."
Mossos i Guàrdia Urbana van detenir 14 persones en total, i el conseller ha considerat que "hi hauria d'haver hagut més" detencions.
Colau "separa" les destrosses de la manifestació
Per la seva banda, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha condemnat els atacs, i ha dit que cal "separar-los" de la manifestació que hi va haver abans.
Entrevistada pel canal 324 des de la mateixa comissaria de la Rambla, Colau ha avançat que hi haurà una reunió amb els Mossos i Interior per analitzar la situació:
"Vam parlar de fer una operació operativa per escoltar els professionals de l'ordre públic, que expliquin exactament quin és el diagnòstic que fan i quines són les previsions que tenen per als pròxims dies i si hi ha alguna cosa que es pugui reforçar o millorar."
Colau, que a diferència de Sàmper ha quantificat en només "unes desenes" les persones que han exercit la violència, ha dit que hi ha una "coordinació operativa diària" entre Mossos i Guàrdia Urbana que "funciona bé".
Preguntada sobre el debat entorn el model d'ordre públic encetat els últims dies, l'alcaldessa ha dit que s'ha de fer al Parlament "amb serenitat", no pas "en calent".
Al migdia s'ha sabut que aquest mateix dilluns l'alcaldessa Colau es reunirà amb la cúpula del govern per començar a parlar sobre com es farà front als aldarulls.
Sabater diu que "cal anar més enllà" de les condemnes
La cap de llista de la CUP, Dolors Sabater, ha dit que és "un límit" posar la vida d'algú en risc, però que cal anar més enllà de simplement condemnar la violència.
Entrevistada a "El Suplement", Sabater ha reclamat buscar solucions per a tot tipus de violències, també l'"estructural" i la "cultural":
"Portem bastants dies donant molta importància que hi hagi aldarulls i s'incendiïn contenidors, crec que hem de ser una mica madurs i sortir d'aquest marc."
"Perquè és molt fàcil dir 'condemno això' o 'condemno allò', crec que hem de sortir-ne i hem de posar solucions, perquè la violència no només és la directa, és l'estructural, és la cultural, hi ha molta gent patint, i s'ha de resoldre."
Per la seva banda, el sindicat SAPOL, majoritari a la Guàrdia Urbana de Barcelona, va assegurar que actuarà com a acusació contra els responsables de l'intent de cremar la furgoneta:
🔴 SAPOL es personarà com acusació contra el responsable d'atacar i cremar una de les nostres furgonetes @GUBBarcelona amb un company dins.
SAPOL (@SapolSindicat) February 27, 2021
Mentre els polítics s'amaguen, nosaltres farem el necessari perquè tot el pes de la justícia caigui sobre els responsables. #SomGUB
També els sindicats de Mossos han mostrat solidaritat i suport a la Guàrdia Urbana, així com els de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil. L'Associació Unificada de Guàrdies Civils ha assegurat que el que ha passat a Barcelona són "atacs purs i assalts a la policia":
🔴Indignación policial por el incendio de una furgoneta de la Urbana con un agente dentro.
AUGC Guardia Civil (@AUGC_Comunica) February 28, 2021
Expresamos nuestro apoyo a los compañeros de toda #Catalunya, y condenamos lo que, más que manifestaciones, son en realidad puros ataques y asaltos a la policía.https://t.co/6IFcgm9X4w
Condemnes generalitzades
La imatge de la furgoneta incendiada ha centrat les reaccions polítiques als incidents d'aquest dissabte, durant els quals es van tornar a trencar molts vidres d'entitats bancàries i altres establiments.
El mateix Sàmper va fer referència a la furgoneta en la seva primera reacció a Twitter dissabte a la nit, en la qual va condemnar "tots els actes violents", i Colau va expressar una "condemna rotunda als fets".
El vicepresident amb funcions de president de la Generalitat, Pere Aragonès, va condemnar les destrosses i "l'atac a treballadors públics":
Sempre al costat de l'exercici dels drets i les llibertats de manera pacífica, mai dels actes vandàlics o la violència. El saqueig o destrossa de comerços, la crema de mobiliari o l'atac a treballadors públics no són ni llibertat d'expressió ni de manifestació.
Pere Aragonès 🎗 (@perearagones) February 27, 2021
També el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va utilitzar Twitter per qualificar d'"inacceptables" els "actes de vandalisme i violència" de Barcelona:
Inaceptables los actos de vandalismo y violencia que está sufriendo esta noche Barcelona.
Pedro Sánchez (@sanchezcastejon) February 27, 2021
Todo nuestro apoyo a la Guardia Urbana, Mossos y agentes de Policía.
I l'aspirant del PSC a presidir la Generalitat Salvador Illa va expressar el seu suport "sense fissures" als agents policials, i va condemnar "la violència gratuïta i injustificada":
El meu suport sense fissures als @mossos, @gubbarcelona i totes les policies locals en una nova nit de greus aldarulls. La nostra condemna sense matisos als actes de vandalisme i de violència gratuïta i injustificada que estem veient als carrers de BCN i altres ciutats catalanes.
Salvador Illa Roca/❤️ (@salvadorilla) February 27, 2021
La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, va qualificar d'"insuportable" la "nova jornada de vandalisme", i va assegurar que "separatistes i Podem alenten les protestes":
Insoportable. En una nueva jornada de vandalismo en Barcelona, los radicales atacan una comisaría de la Guardia Urbana y le prenden fuego a sus furgones. Separatistas y Podemos alientan estas protestas mientras el Gobierno de España mira hacia otro lado. ¿Hasta cuándo? pic.twitter.com/fcNH7flJXz
Inés Arrimadas (@InesArrimadas) February 27, 2021
El líder del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, va qualificar els incidents d'"actes terroristes", i assegura que ell hauria fet servir "la recepta de Margaret Thatcher":
Si hubiera tenido la oportunidad de gobernar en Cataluña (los electores han dejado claro que no) ante actos terroristas como los vividos hoy, hubiera aplicado la receta de MARGARET THATCHER. La única que funciona en casos así.
Alejandro Fernández (@alejandroTGN) February 27, 2021
Per la seva banda, l'organització juvenil independentista Arran, pròxima a un dels principals corrents integrants de la CUP, Endavant, ha utilitzat les imatges de foc dels aldarulls per reivindicar el lema "Fins que Caiguin":
🔥 #FinsQueCaiguin tots aquells responsables del nostre malestar: els que ens deixen sense casa, sense feina, ens reprimeixen i ens treuen tota perspectiva de futur.
Arran (@Arran_jovent) February 27, 2021
📸 (2) @jordiborras pic.twitter.com/60ESInsIYQ
Malestar empresarial
150 organitzacions empresarials, encapçalades per Foment del Treball, escenificaran en un acte reivindicatiu dijous a l'Estació del Nord el malestar i la preocupació pels actes vandàlics dels últims dies.
Demanaran un pacte de país per la recuperació social i econòmica de Catalunya entre els partits polítics, les administracions públiques i les entitats socials. Alhora, exigiran responsabilitat als governs, i reclamaran que es recuperi la convivència i l'ordre a Barcelona.
- ARXIVAT A:
- PolicialPablo Hasél