Confinar sense estat d'alarma: debat sobre les competències de la Generalitat per fer-ho
- TEMA:
- Coronavirus
La Generalitat ha anunciat un decret llei, que s'aprovarà aquest mateix dilluns, per mantenir el confinament domiciliari al Segrià i reforçar decisions similars si hi ha més brots al país.
El govern de Quim Torra al·lega que té competències per ordenar el confinament, en contra del que ha dictaminat la justícia.
Revés judicial i arguments en contra
Primer, la Fiscalia de Lleida va fer un comunicat oposant-se al confinament amb l'argument que és "una competència estatal" i s'ha d'exercir, a més, amb la garantia del Congrés.
La jutge d'instrucció de guàrdia a Lleida li va prendre la paraula i diumenge, a última hora, va firmar una disposició en què no ratificava una resolució del govern que afecta la mobilitat, un dret fonamental.
Per la magistrada, per confinar és necessari estar en estat d'alarma i es tracta d'una competència estatal, com també opinen alguns juristes. És el cas de Jordi Nieva, catedràtic de Dret Processal de la UB:
"La Constitució diu que només es pot decretar la restricció del dret a la circulació d'una manera rellevant -com és el cas, tancar la gent a casa seva-, a través de la llei de l'estat d'alarma. Si això no es fa i aquesta llei només la pot utilitzar el govern de l'estat, doncs evidentment la Generalitat no té competències."
Els arguments a favor
En canvi, altres catedràtics defensen que la Generalitat és plenament competent. Ho argumenta Mercè Barceló, catedràtica de Dret Constitucional de la UAB:
"Tot aquest bloc normatiu en la matèria sanitària permet que les comunitats autònomes adoptin aquestes mesures. És incomprensible la resolució d'aquesta jutge. És incomprensible en perspectiva de qualsevol que sàpiga mínimament com funciona l'estat autonòmic"
El vicepresident del govern, Pere Aragonès, demana que no es "jugui a fer política" amb la Covid:
"La potestat és de la Generalitat de Catalunya, tal com ha establert el mateix estat, també. I, per tant, és l'hora d'exigir a tots els poders públics la col·laboració, la cooperació i que ningú jugui a fer política, a fer un debat competencial amb la salut"
Definir millor les competències
El govern espanyol considera que les comunitats autònomes tenen prou eines per poder adoptar mesures per lluitar contra els brots sense decretar l'estat d'alarma. El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, explica que s'està treballant en una solució intermèdia:
"És un camí que tornem a transitar i n'estem veient els dèficits i on cal fer-hi retocs. I, efectivament, un dels elements clau és que necessitaríem un desenvolupament normatiu que permetés no haver d'arribar a l'estat d'alarma, a les situacions previstes a l'estat d'alarma, i que ens pogués cobrir el que volem."
De fet, quan ERC es va abstenir en l'última pròrroga de l'estat d'alarma, des del partit van afirmar que hi havia un acord amb el PSOE perquè, en cas de rebrot, es gestionés amb un instrument diferent de l'estat d'alarma.
Marc Tarrés, professor de Dret de la UB i col·laborador de la UOC, considera que caldria haver concretat millor el repartiment de competències:
"Potser el que s'hauria d'haver previst seria alguna disposició de rang legal que, precisament, deixés molt més clares quines eren les atribucions que tenien les comunitats autònomes en aquest cas. Això potser s'hauria d'haver plantejat".
Ara, el govern aprovarà un decret llei amb aquestes mesures d'aplicació immediata, però també podria ser suspès pel govern espanyol si creu que hi ha conflicte de competències.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Judicial Quim Torra Pere Aragonès PSOE Pedro Sánchez