Confirmada la condemna de presó per als pares de Nadia Nerea per estafa continuada
A través de donacions, els pares van recollir 400.000 euros per tractar la malaltia rara de la nena, però es van gastar els diners en el seu propi lucre
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha confirmat la sentència de l'Audiència de Lleida que va condemnar els pares de la nena Nadia Nerea per un delicte d'estafa agreujada per l'ús de la malaltia de la seva filla per aconseguir diners en concepte de donacions.
La sentència va condemnar el pare de la menor, Fernando Blanco, a cinc anys de presó i a pagar una multa de 3.000 euros, i la mare, Margarita Garau, a tres anys i sis mesos de presó i a pagar una multa de 2.400 euros.
El Tribunal Superior, però, anul·la la part civil, i demana a l'Audiència de Lleida que torni a redactar la sentència amb el detall individualitzat dels perjudicats a qui s'ha d'indemnitzar i concreti les quantitats.
El text de l'Audiència de Lleida va considerar acreditat que el pare i la mare de la Nadia, detinguts l'any 2016, es van enriquir amb més de 402.000 euros procedents de donacions, i se'ls va condemnar a fer front a a una indemnització a cadascuna de les persones perjudicades pel seu engany.
Una malaltia rara
La Nadia Nerea té tricotiodistròfia, una malaltia genètica de les catalogades com a "rares", que provoca alteracions cutànies, oftalmològiques i trastorn del desenvolupament, però sense risc vital imminent.
La sentència de l'Audiència assenyalava que els pares, aprofitant la malaltia de la menor, van traçar un pla per obtenir un lucre patrimonial il·lícit constituint l'Associació Nadia Nerea per a la tricotiodistròfia i malalties rares de les Balears", on vivien quan va néixer la nena.
L'any 2013 es van instal·lar a Fígols i Alinyà, a l'Alt Urgell, on van continuar explotant la malaltia de la seva filla per captar capital que suposadament havia de servir per pagar els tractaments i intervencions que necessitava la nena.
Fins i tot van afirmar falsament que el pare estava afectat d'un càncer de pàncrees i que la nena necessitava una operació urgent i molt cara a Houston, als Estats Units, perquè estava en perill de morir.
Més de 400.000 euros recollits
Gràcies a les campanyes de solidaritat i a les múltiples aparicions als mitjans de comunicació, els pares van aconseguir recaptar del 2014 al 2016 més de 412.000 euros. D'aquests diners, només uns 10.000 euros van servir per pagar despeses mèdiques.
La resta els van utilitzar per al lucre personal, i al compte bancari de l'associació hi van carregar lloguers de vivendes i locals, compra de vehicles, pagament d'hotels i d'articles de consum, contractació d'assegurances i freqüents i importants reintegraments en efectiu.
Durant aquest període els pares no van tenir cap feina estable tret de regentar un establiment de compra de vins a Organyà que a penes va tenir activitat comercial i el lloguer del qual també pagava l'associació. La menor viu ara amb una tieta a Mallorca.