Confirmen la presència d'un llop a la Vall d'Aran, observat fa dues setmanes
L'animal que es veu a la fotografia que va fer el conductor d'una màquina llevaneu a la Vall d'Aran era un llop. Així ho confirmen les mostres biològiques que van recollir els agents de Medi Ambient del Conselh Generau d'Aran i que s'han analitzat a la Universitat Autònoma de Barcelona.
L'exemplar, que es va veure i es va fotografiar a la boca sud del túnel de Vielha el 15 de novembre, seria un llop d'una subespècie italiana. I, segons el Conselh Generau, el més probable és que es tracti d'un individu solitari que es mou per un ampli territori.
El conductor de la llevaneu treballava a la zona en plena nevada quan va observar l'animal que travessava el riu Noguera Ribagorçana. En acostar-s'hi i comprovar que semblava un llop, el va fotografiar i en va informar el Conselh Generau d'Aran.
Tècnics i agents de Medi Ambient van recollir mostres biològiques que van enviar a analitzar a la UAB i, aquest dimarts, se n'han sabut els resultats, que confirmen que es tracta de la subespècie "Canis lupus italicus".
La mostra no ha permès identificar l'individu, però el més probable és que es tracti d'un mascle que es mou per una extensió que pot anar de la Vall de Benasc fins al Parc Nacional d'Aigüestortes, o fins i tot més enllà.
Fa anys que se'n veuen a Catalunya
No és el primer llop que s'observa a Catalunya els últims anys. Al juliol se'n va veure un a prop del refugi de la Coma de Vaca, al Ripollès. A la primavera també se'n va albirar un al Parc d'Aigüestortes, al terme de la Vall de Boí. Aquesta va ser la primera vegada en un segle que la presència de llops al parc nacional es va poder confirmar amb imatges.
En els últims anys també se n'han detectat al Cadí, al Port del Comte o a l'estació de Núria, i en comarques com el Moianès, el Berguedà o l'Alt Urgell.