Confrontació i desbordament, la recepta del Consell per la República per a la independència
- TEMA:
- Consell per la República
El Consell per la República estableix les bases de la seva estratègia per "fer efectiva la independència". L'ens ha fet la seva assemblea fundacional de representants i ha presentat un full de ruta de 55 pàgines que parteix del 27-O i proposa "disputar el poder" a l'estat espanyol, començant per guanyar les eleccions del 14 de febrer.
L'estratègia s'ha presentat en un acte en format híbrid, telemàtic i presencial des de Brussel·les i des del Palau de la Generalitat a Barcelona. Amb representats de Junts per Catalunya, el PDeCAT, Demòcrates i la CUP, així com altres personalitats de l'entorn independentista, però no d'ERC. Esquerra no hi participa perquè considera que és un acte partidista i amb motivacions electoralistes.
En la seva intervenció, Puigdemont ha presentat l'estratègia política, que pretén fer efectiva la independència mitjançant el que ha anomenat "desbordament democràtic de l'Estat", si l'independentisme supera el 50% dels vots en les eleccions del 14F.
El full de ruta estableix com a següent pas, la constitució d'un govern independentista amb l'objectiu "fer efectiva la república proclamada". El document reclama posar en marxa iniciatives, públiques i privades, per guanyar "espais de sobirania" i avançar en "l'estructura digital de la república". Estableix que caldrà preparar els serveis essencials "que han de garantir el funcionament del país durant el període de transició".
El document no bandeja la possibilitat d'un referèndum acordat amb Espanya, però apunta que l'Estat no negociarà si no hi ha "confrontació":
"A l'estat espanyol la via negociada dels vots i del diàleg, sense confrontació, no hi és. La via indolora, de bon grat, no existeix."
Pel Consell, que l'independentisme tingui més suports és una condició útil per guanyar, però no excloent per preparar la unilateralitat. I demanen a la societat civil que estigui preparada i disposada a assumir-ne els costos perquè defensen que cal una mobilització sostinguda.
L'últim punt del document és l'organització de "tot el necessari" per al "desbordament democràtic i no-violent", per acompanyar les institucions provisionals de la república.
El Consell també demana una acció internacional per treballar en el reconeixement d'una Catalunya independent.
Al document no falta ni l'autocrítica ni tampoc els retrets, entre línies, dirigits a Esquerra per no ser prou valents i investir Puigdemont. El text demana que després de les eleccions el nou govern autonòmic faci passos decisius per implementar la independència. I consideren que el Consell per la República és la màxima autoritat per liderar el procés d'independència.
Crítiques d'ERC
El coordinador nacional d'ERC i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, creu que l'assemblea fundacional de representants del Consell per la República d'aquest dissabte s'hauria d'haver ajornat per després de les eleccions del 14F. Era, diu, el més "adequat i prudent" per "evitar que s'utilitzés com una qüestió electoral".
Segons el candidat republicà, la campanya electoral no s'hauria de centrar en disputes entre independentistes i fa una crida a la unitat: "Cap independentista serà mai un adversari, sempre serà un aliat".