Confusió, bona voluntat i ventalls en el primer dia de les mesures d'estalvi energètic

Seguiment molt desigual de les mesures per estalviar energia el primer dia que s'han aplicat
Redacció Actualitzat
TEMA:
Energia

Seguiment molt desigual de les mesures per estalviar energia el primer dia que s'han aplicat. En general, els comerços i els altres negocis han intentat adaptar-se al límit de temperatura, però amb dubtes. Molts usuaris creuen que amb l'aire condicionat a 27 graus fa calor.

El pla d'estalvi energètic del govern espanyol ha entrat en vigor la mitjanit de dimarts a dimecres amb crítiques per part dels que s'hi han hagut d'adaptar i entre resignació i comprensió per part dels usuaris.

Els més afectats són els comerços, que no formen part de les excepcions i, a més, han d'estar pendents del termòstat i d'apagar els aparadors a les 22.00.

En general, la norma de regular la temperatura a 27 graus s'ha complert. El petit comerç, però, ho veu com un entrebanc més per subsistir després de la pandèmia.

Aquí es pot veure com han viscut les primeres hores d'aplicació:


Molts comerciants es queixaven que 27 graus no és una temperatura agradable per treballar. Entre els clients, consciència que cal estalviar energia però al mateix temps constatació que, ara, a dins fa més calor.

En el que gairebé coincideixen tots els establiments és en la incertesa que genera l'aplicació d'aquesta llei. De fet, la Generalitat ja va alertar que no queda gaire clar com s'ha de complir ni què passarà si no se segueix la norma.

El govern espanyol assegura que busca més conscienciar que multar i deixa a les comunitats el control de les mesures. Ara per ara, sembla que les administracions seran flexibles amb les sancions.

Pel que fa als aparadors, alguns ja han passat la primera nit a les fosques, però d'altres han fet com si res.


Ajudes per adaptar-se

Representants de comerços de Barcelona demanen ajudes a l'Ajuntament per poder encarar les normes d'ara per estalviar energia i les que vindran més endavant.

A tot Catalunya, entre 20.000 i 30.000 comerços no tenen portes automàtiques, segons un càlcul de Barcelona Oberta.

El comandament d'un aire condicionat d'un restaurant que mostra que la temperatura està a 25 graus (ACN / Maria Asmarat)

Què passa amb les excepcions?

Bars i restaurants també han d'aplicar la normativa d'estalvi energètic i regular la temperatura a 27 graus. Des del govern espanyol, però, han puntualitzat que poden deixar-la al voltant dels 25 graus si les condicions del local o el tipus de feina dels treballadors ho justifiquen.

A més, reconeixen que els locals amb condicions especials, on per exemple la calor pugui fer malbé els aliments, també quedarien al marge de la norma.

Alguns restauradors es queixen que al migdia o a la tarda fa massa calor per estar-se a fora, i a l'interior els clients no troben la frescor que busquen.

També poden abaixar la temperatura els centres educatius, les bugaderies i les perruqueries. Aquí el termòmetre pot estar a 25 graus. També ho poden fer els gimnasos, que necessiten unes condicions adequades per a la pràctica de l'activitat física.

També poden sobrepassar aquests límits els centres sanitaris, per garantir la seguretat dels pacients. Tot i això, alguns hospitals, com el de Santa Tecla, a Tarragona, fa temps que treballen per estalviar energia i recursos. Aquí ho podeu veure:

 

I als hotels?

Als hotels, per norma general, els espais comuns també han de tenir regulat l'aire condicionat a 27 graus. Sobre el paper, la mesura és clara, però a la pràctica també hi ha molta casuística.

En algun hotel, per exemple, en què la recepció, el restaurant i la cuina són en un mateix espai i hi ha gent transitant i treballant amunt i avall, els tècnics han regulat la temperatura a 25 graus.

Segons els hotelers, a més, la majoria d'hotels ja tenen portes automàtiques per evitar fugues d'aire i no caldrà fer-hi modificacions. Tampoc creuen que els clients es queixin d'estar passant massa calor.

A les habitacions, la temperatura queda a disposició del client i a banda de la norma.


Ventalls a les estacions

La imatge de gent ventant-se també s'ha repetit molt. D'altra banda, és ben habitual els dies d'estiu.

On s'han vist força ventalls és a les estacions de tren i als aeroports.

Una dona fent servir un ventall a l'estació de Sants (ACN / Aina Martí)

 

ARXIVAT A:
Energia Crisi climàtica
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut