La CUP demana a la mesa que desobeeixi el TC i manté la incògnita sobre Puigdemont
Anuncien que el dia 30, els diputats de la CUP estaran al Parlament asseguts als seus escons
La CUP demana al president del Parlament i a la mesa de la cambra catalana que desobeeixi el Constitucional si finalment suspèn el ple d'investidura.
La CUP ha reunit el consell polític i el grup d'acció parlamentària per analitzar els possibles l'escenaris de cara al ple d'investidura de Carles Puigdemont, convocat per dimarts. Anuncien que el dia 30, els diputats de la CUP seran al Parlament asseguts als seus escons i fan crida que la resta de diputats facin el mateix perquè es celebri el ple.
Per contra, alerten que no hi seran en cap ple que es faci a mida del Tribunal Constitucional.
També han fet una crida al moviment independentista perquè es reprengui un nou cicle d'accions reivindicatives i no violentes.
Manté la incògnita sobre Puigdemont
Sobre la candidatura de Puigdemont, La CUP diu que Junts per Cat i ERC continuen les negociacions per donar el seu suport i han emplaçat també als comuns perquè s'hi sumin.
La diputada Natàlia Sànchez ha detallat que les negociacions amb ERC i JxCat per aquesta qüestió "no estan tancades", però ha comentat que "avancen" sobretot en matèria social. Sànchez ha explicat que fruit de les converses, la CUP ha "aconseguit que JxCat i ERC acceptin no renovar els convenis amb les escoles que segreguen per sexe, i que el 2018 les escoles de l'Opus no estiguin finançades amb diners públics".
"Quantifiquem amb 40 milions d'euros aquests convenis, que ara demanem que vagin a revertir en l'educació pública, de qualitat i laica."
La CUP ha deixat clar que la seva prioritat és materialitzar la República Catalana i que tingui un marcat caràcter social. En aquest sentit, ja han avançat que no tenen cap inconvenient a fer president Puigdemont, sempre que quedi clar el programa que volen tirar endavant Junts per Catalunya i Esquerra Republicana de Catalunya.
Primera reunió al Parlament
Aquest divendres, precisament, la CUP s'ha reunit per primera vegada amb representants de JxCat i ERC per mirar de trobar un acord d'investidura.
La reunió ha tingut lloc després que dimecres la CUP va fer públic un document base per a l'acord amb JxCat i ERC sobre el programa de govern de la legislatura. El text s'articula en tres àmbits: l'institucional, el social i democràtic.
En l'àmbit institucional, la CUP vol impulsar un procés constituent i estructures d'estat. En l'àmbit social destaca la lluita contra la pobresa i l'augment del salari mínim. I en l'àmbit democràtic es defensa la necessitat que el programa tirarà endavant malgrat les suspensions per part de l'Estat.
Els vots de la CUP, necessaris
A les eleccions del 21 de desembre, la CUP va perdre 6 diputats respecte a la legislatura anterior i ara en té només 4, que continuen sent determinants per investir Puigdemont, perquè JxCat i ERC en sumen 66, a dos de la majoria absoluta.
En la votació del ple d'investidura, el candidat ha de superar la primera votació per majoria absoluta. Si no ho fa, en la segona en té prou amb la majoria simple. En aquest cas, Puigdemont necessitaria almenys l'abstenció de la CUP, perquè els altres grups parlamentaris ja han anunciat que votaran en contra de la candidatura de Puigdemont.
A més, cal tenir en compte que hi ha set diputats de JxCat i ERC investigats per la justícia -2 a la presó i 5 a Brussel·les- que no queda clar que puguin delegar el seu vot
Un dels diputats de la CUP, Vidal Aragonés, ha defensat, en declaracions al programa "Més324", la necessitat de mantenir la candidatura de Puigdemont:
"El que no podem permetre mai, absolutament mai, és que sigui l'aparell de l'estat espanyol, a través de les seves diferents expressions -per una part la judicatura i per l'altra el govern espanyol- qui determini qui serà el president de la República Catalana o de la Generalitat de Catalunya perquè això és acabar amb qualsevol expressió de democràcia."