Consells per llençar menys menjar: com conservar els ous, la fruita o el peix?
Planificar la compra i conservar bé pot reduir el volum d'aliments que acaben a les escombraries, que ara són un terç dels que es produeixen cada any al món, segons la FAO
Un terç dels aliments que es produeixen cada any al món es llencen. Segons l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura, d'aquests, més de la meitat acaben a les escombraries un cop han arribat als comerços o a les llars.
Aquest malbaratament alimentari representa entre el 8 i el 10% de les emissions globals de gasos d'efecte hivernacle, que contribueixen a la crisi climàtica.
Què podem fer per reduir aquestes xifres? Coincidint amb el Dia Mundial de l'Alimentació, us donem uns consells pràctics per llençar menys menjar, segons les recomanacions de l'Agència de Residus de Catalunya i el projecte "Som gent de profit".
1. Planifica la compra i revisa la nevera
Abans de fer la compra, revisa els aliments que tens a la nevera i planifica els menús setmanals per no comprar més del compte.
A més, sempre que puguis, tria productes locals i de temporada.
Ves millor al mercat sense gana, per fer la compra amb el cap. I fixa't en les etiquetes i les dates de caducitat i consum preferent. I els que caduquin primer, posa'ls al davant a la nevera o al rebost.
2. Compte amb les ofertes
Et calen realment tres packs de iogurts o els acabaràs llençant? Les ofertes poden estar molt bé, però valora abans de comprar si et surt a compte o si hi ha el risc que els aliments es facin malbé a casa teva.
3. Conserva els aliments de forma adequada
Perquè els aliments ens durin més i per evitar intoxicacions és bàsic conservar-los com cal. Us fem una llista amb alguns consells per conservar millor els frescos:
Ous: a banda de vigilar la data de caducitat, el millor és guardar-los a la nevera i amb la punta cap avall. A més, guardem els aliments fets amb ou cru --com la maionesa-- a la nevera i consumim-los ràpidament. Les clares es poden congelar per separat i es poden fer servir per muntar.
Taronges: val més allunyar-les de les pomes i els plàtans, que fan que madurin més de pressa. Si una taronja es fa malbé, retira-la de seguida perquè no faci malbé les altres.
Poden anar dins i fora de la nevera, però tingues en compte que amb el fred perden gust. En tot cas, val més no apilar-les i que estiguin en un lloc fresc i sec.
Plàtans: es conserven millor fora de la nevera, perquè els fa posar negres, i en manat. Embolica la punta de les tiges amb paper film.
Pomes: el calaix de la fruita de la nevera és el lloc on millor es conservaran. Tingues en compte que, si es podreix una poma, fa podrir la resta, Així que, si et passa, retira-la ràpidament. També has de saber que la poma, com la pera, accelera la maduració de les fruites que té al costat.
Pastanagues: no cal guardar-les a la nevera i és millor que les conservis amb una part de les fulles. En cas que s'estovin, les pots introduir uns minuts en aigua freda.
Patates i cebes: també es conserven millor fora de la nevera les patates i les cebes, però guarda-les separades, que es conserven millor.
En el cas de les cebes, cal que estiguin airejades. Si te'n queda mitja, guarda-la a la nevera protegida. I si veus que en tens moltes i se't poden fer malbé, les pots picar i congelar.
Pel que fa a les patates, si les guardes a prop d'una poma, es conservaran millor. També és convenient que estiguin en un lloc fresc i fosc.
Tomàquets: duren més si els poses de cap per avall i és millor que madurin a temperatura ambient. Els hem de guardar a la nevera només si estan molt madurs, perquè no perdin el gust. Es poden congelar sencers o escaldats, pelats i sense llavors, i aguanten sis mesos.
Carn: s'ha de consumir en els 2 o 3 dies posteriors a comprar-la, com a màxim. Cal evitar que els líquids que pugui desprendre la carn crua entrin en contacte amb altres aliments. I posa-la, millor, a la part més freda de la nevera.
En cas de carn picada, consumeix-la en 24 hores.
Peix: si és fresc, posa'l a la part més freda de la nevera. En cas de peix congelat, menja'l just després de descongelar-lo. Tingues en compte que, un cop pescat, no vol aigua. Així que és millor guardar-lo en un recipient amb reixeta.
Embotits: si estan tallats, millor en un recipient hermètic a la nevera. Treu-los el budell just abans de consumir-los. I, si talles, per exemple, un fuet, es conserva millor si fregues la part tallada amb oli d'oliva.
Formatges: en el cas dels curats, poden anar fora convenientment embolicats. Si es tracta de frescos, a la nevera.
Enciam: talla'l amb ganivets de plàstic o ceràmica per retardar-ne l'oxidació. És millor fer-ho just abans de menjar.
Tingues en compte també que són sensibles al fred i, per això, guarda'ls al calaix de les verdures. L'ideal és fer-ho un cop net i sec, dins una carmanyola amb un parell de tovallons de paper de cuina entre les fulles.
Procura amanir l'enciam abans de menjar i individualment, perquè, un cop ho fas, es fa malbé ràpidament.
Alvocat: deixa'l madurar a temperatura ambient. Si costa que maduri, el pots posar en una bossa amb un plàtan o una poma i ho farà abans. Si te'n sobra mig, el pots guardar a la nevera cobert de suc de llimona i amb film o, millor encara, protectors reutilitzables.
4. Reaprofita les restes
Sempre pots aprofitar restes del pollastre a l'ast per fer croquetes o les parts de les verdures que no ens mengem --com les branques del bròquil o les pells netes de la carabassa-- per fer brous.
La idea és no llançar res que estigui en bones condicions.
5. El congelador és un aliat
Conservar el menjar congelat sempre és una bona opció. Cal tenir en compte, però, que no dura per sempre. Per tant, etiqueta el menjar amb la data de congelació per tenir-lo controlat.
Per descongelar de forma segura, millor dins de la nevera. I, si tens pressa, al microones.
- ARXIVAT A:
- AlimentacióEstil de vida