Constituïda al Congrés la comissió d'investigació de l'operació Catalunya
- TEMA:
- PP
Aquest dimarts a la tarda s'ha constituït al Congrés dels Diputats la comissió d'investigació sobre l'anomenada operació Catalunya, de guerra bruta contra l'independentisme durant el govern presidit per Mariano Rajoy.
Es dona la circumstància que és el mateix dia que s'ha fet públic l'informe d'Amnistia Internacional sobre Espanya, que recull, entre altres violacions de drets, l'espionatge a l'independentisme amb el programari Pegasus.
El primer acte de la comissió ha estat la constitució de la mesa, inclosa la presidència, que exercirà Ferran Bel, del PDeCAT, proposat pel PSOE, que també ha tingut el suport d'Esquerra i els Comuns.
Begoña Nasarre, del PSOE, i Juan Antonio Bermúdez de Castro, del PP, assumeixen, respectivament, les vicepresidències primera i segona. I Enrique Santiago Romero, d'Unides Podem, i Ana Belén Vázquez, del PP, tenen la secretaria primera i segona, respectivament.
Abans d'aixecar aquesta primera sessió constitutiva, Bel ha expressat el desig que la comissió faci "un bon treball i que les conclusions siguin útils per al conjunt de la gent". Després ha convocat la mesa i els portaveus a una reunió per planificar el calendari de treball.
La pròxima sessió està prevista per aquest dijous, 30 de març, i hi podrien quedar aprovades les compareixences.
Demanen que hi comparegui Rajoy
Unides Podem, soci del PSOE en el govern espanyol, ERC, EH Bildu i la CUP ja han avançat que demanaran la compareixença tant de Rajoy com de Jorge Fernández Díaz, que era el ministre de l'Interior quan van passar els fets que s'investiguen.
"Són dos noms clau per poder treure a la llum allò que tots intuïm, que el PP va utilitzar les clavegueres de l'Estat no només per a l'enriquiment personal, sinó també per espiar adversaris", ha defensat Gerardo Pisarello, diputat dels Comuns.
Des d'Esquerra, Gabriel Rufián ha defensat que també és "important" que hi compareguin Pablo Casado, president del PP després de Rajoy, i "alts càrrecs del PSOE", perquè el comissari jubilat José Manuel Villarejo va treballar "per a catorze ministres d'Interior, també del PSOE".
"Què permetran que fem, el PP i el PSOE? Quins noms permetran que desfilin?", s'ha preguntat Mireia Vehí, de la CUP, abans d'afegir: "Segueix funcionant aquesta policia política?"
Tercera comissió sobre la guerra bruta del PP
La compareixença de Rajoy al Congrés, si es produeix, serà la segona relacionada amb la guerra bruta del PP que faci l'expresident del govern espanyol, que el desembre del 2021 va declarar a la comissió Kitchen.
En aquella ocasió va qüestionar la credibilitat de Villarejo i va negar tenir-hi cap relació. A més, va defensar la innocència de Fernández Díaz i la resta de la cúpula d'Interior del govern que ell va presidir, ara investigada per la justícia.
Les conclusions d'aquella comissió, tanmateix, van establir que el PP va ordenar l'espionatge a l'extresorer Luis Bárcenas amb el coneixement de Rajoy i María Dolores de Cospedal, aleshores secretària general del partit.
La constitució de la comissió d'investigació sobre l'operació Catalunya, demanada per les formacions independentistes del Congrés, es va aprovar al setembre, però no s'ha materialitzat fins al cap de sis mesos.
Aquesta serà la tercera comissió parlamentària sobre la guerra bruta del PP contra l'independentisme català. Abans que la dedicada a la trama Kitchen, la primera, constituïda el 2017, ja va establir que es va fer un ús polític de la policia per a perseguir adversaris polítics, sobretot a Catalunya.
Aquell mateix any, l'operació Catalunya també va ser investigada per una comissió del Parlament de Catalunya.