Un ciutadà votant a la consulta popular a Sant Sebastià
Un ciutadà votant a la consulta popular a Sant Sebastià

Consultes populars sobre el dret a decidir en diverses ciutats d'Euskadi

La plataforma Gure Esku Dago ha impulsat consultes en ciutats com Sant Sebastià i Irun, amb el suport del PNB i Bildu

Actualitzat

Unes 29.000 persones de cinc localitats d'Euskadi han votat a les consultes pel dret a decidir. Estaven cridades a les urnes 221.000 persones, en 58 centres de votació, i per tant, la participació ha estat de gairebé el 13%.

Per primera vegada, han pogut votar en una capital basca, a Sant Sebastià. Tota una prova d'organització per a la plataforma que les promou. 

Es tracta de Gure Esku Dago (És a les Nostres Mans), una associació semblant a l'Assemblea Nacional Catalana, i tenen el suport del PNB i Bildu. Aquestes votacions, que ja s'han fet en 200 municipis amb poca població, segueixen el model de les que es van fer a Catalunya i que van començar a Arenys de Munt, fa 9 anys.

També compten amb observadors dels partits independentistes catalans, com Gabriel Rufián, d'ERC, o Eduard Pujol, de JxCat, i de les entitats socials ANC i Òmnium Cultural.

El portaveu de l'entitat, Ángel Oiarbide, ha valorat així la jornada de votació:

"Si els bascos i basques volem ser protagonistes i votar sobre el futur polític de la nostra societat, la garantia més gran que tenim és la determinació la voluntat que mostrem els ciutadans i ciutadanes. En aquest sentit, el referèndum vinculant està molt més a prop que ahir."

Oiarbide també ha assegurat que aquesta iniciativa està generant normalitat democràtica al País Basc, després d'anys de violència i enfrontament:

"El que estem fent és el que en països i societats que han aprofundit més en la democràcia és normal, que la societat prengui la paraula i decideixi. Estem conquerint la normalitat democràtica."

 

 

Els organitzadors destaquen el procés participatiu que ha portat a la celebració d'aquestes votacions i que ha durat més d'un any. Ángel Oiarbide reconeix que no són consultes amb valor jurídic, però sí que en tenen de polític:

"Que siguem capaços de recuperar i crear les eines perquè ens puguem preguntar a nosaltres mateixos sobre els temes que ens afecten és un empoderament de la ciutadania, que és el millor que deixen aquestes consultes."


Per Gure Esku Dago, seria molt positiva una candidatura conjunta a les eleccions europees dels partits independentistes catalans, gallecs i bascos, per defensar el dret a l'autodeterminació davant l'estat espanyol:

No és el moment, davant del judici que comença al gener, de fer accions de solidaritat? Hem de començar a cooperar perquè al final tenim un objectiu comú."

ARXIVAT A:
País BascIndependència
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut