
Consumir peix blau, nous i soja redueix complicacions i mortalitat després d'un infart
Un estudi conjunt de l'Hospital i l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol i l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques demostra els beneficis dels àcids omega-3, tant si són d'origen animal com vegetal
Una alimentació rica en omega-3, concretament de peix blau, nous i soja, millora el pronòstic després d'un infart de miocardi i redueix la mortalitat.
Així ho ha conclòs un estudi dut a terme conjuntament per l'Hospital i l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol i l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM). S'ha publicat a la revista "Journal of the American College of Cardiology".
Els investigadors van fer servir dades de 950 pacients. Van mesurar els nivells d'omega-3 en sang en el moment de l'ingrés hospitalari per tractar l'infart. Així es podia saber quins havien consumit aquests greixos les setmanes prèvies al infart.
Se'ls va fer un seguiment durant tres anys després de donar-los l'alta. I els metges van constatar que tenir nivells alts d'omega-3 en sang en el moment de l'infart s'associava a un menor risc de complicacions.
Protecció de les membranes
Però els investigadors van anar més enllà i van esbrinar el mecanisme pel qual àcids grassos diferents protegien els que n'ingerien.
Un d'aquests és l'àcid eicosapentaenoic (EPA), que es troba en el peix blau. Ja se sabia que protegeix d'una gran varietat de factors d'estrès del cor i enforteix les membranes del miocardi. Això limita els danys causats en cas que es produeixi l'infart.
Però la gran novetat de l'estudi és que també han analitzat el paper de l'àcid alfa-linolènic (ALA), que també és un àcid gras omega-3, però d'origen vegetal.
Es troba en les nous i en la soja i els seus derivats i ha estat molt menys estudiat que els omega-3 d'origen marí.

Els resultats indiquen que ingerir-los tots dos aporta més beneficis, com explica Aleix Sala, investigador a l'IMIM-Hospital del Mar i responsable de les determinacions en sang de l'estudi:
"L'article és important perquè posa de manifest els efectes complementaris -i no competitius- que tenen els dos tipus d'omega-3".
Així, els nivells alts d'EPA s'associen amb menor risc de reingrés a l'hospital per causa cardiovascular i els nivells més alts d'ALA s'associen amb menor risc de mortalitat.
Això fa destacar a Antoni Bayés, director clínic de Cardiologia de Germans Trias, els efectes positius de la dieta:
"Incorporar els omega-3 d'origen marí i vegetal a la dieta de pacients amb risc cardiovascular és una estratègia integradora per millorar la seva qualitat de vida i el seu pronòstic si pateixen un infart".
- ARXIVAT A:
- SalutAlimentacióRecerca científica