Catalunya al dia

Contenidors antisenglars: l'Ajuntament de Barcelona diu que els problemes gairebé s'han acabat

Asseguren que les imatges de porcs senglars bolcant contenidors per menjar-se les escombraries han quedat enrere en el 99% dels casos, però no abaixen la guàrdia perquè alguns animals ja han après a saltar-se les proteccions

Enllaç a altres textos de l'autor

David Àngela

Corresponsal de Catalunya Ràdio al Baix Llobregat i el Barcelonès nord

@davidangelagam
Actualitzat

Les brigades de neteja de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes asseguren que els contenidors antisenglars que es van instal·lar en aquests barris de muntanya de Barcelona funcionen.

Hi ha dos sistemes per evitar que els senglars tirin els contenidors a terra: unes tanques de fusta o corralets que es posen al seu voltant per protegir-los, i --sobretot-- unes barres antibolcatge per evitar que les escombraries acabin per terra. Aquest últim és el sistema més estès. S'ha col·locat a més de 300 contenidors perquè és una mesura molt efectiva i més econòmica que els tancats de fusta.

Així són els contenidors amb barra antibolcatge (3Cat/David Àngela)

Cristóbal Martínez, responsable del servei de neteja i recollida de residus de l'Ajuntament, fixa en un 99% l'eficàcia d'aquests nous sistemes, però alerta que cal continuar treballant perquè els porcs senglars són uns animals molt espavilats:

Explica que tan bon punt van col·locar les barres antibolcatge ja van detectar que els animals aprenien ràpidament a saltar-se aquest sistema de protecció. Irònicament, es podria parlar de treball cooperatiu:

"Vam veure que un porc senglar aixecava la barra i l'altre tombava el contenidor. És curiós com n'aprenen de ràpid (riu) ...a partir d'aquí vam optar per posar un ancoratge posterior."

El responsable de neteja del consistori barceloní afegeix que estaran atents al comportament dels senglars per anar adaptant i modificant els sistemes de protecció dels contenidors.

(3Cat/David Àngela)

Amb aquests nous sistemes, l'Ajuntament assegura que les imatges de senglars escampant el contingut de les bosses d'escombraries són residuals. De fet, asseguren que això encara passa quan els contenidors estan massa plens i no queden ben tancats.

Els antics contenidors eren molt més fàcils de bolcar (3Cat)


Senglars més prims

Una prova més que els contenidors antisenglars funcionen és que es veuen menys animals als barris de muntanya de la ciutat i els que s'hi acosten estan més prims, com explica Cristóbal Martínez:

"És lògic: com que no té accés a aquest bufet lliure de menjar, això els afecta"

El responsable de neteja de l'Ajuntament de Barcelona també explica que això ha obligat els animals a tornar a buscar el seu aliment d'una manera natural, com havien fet sempre, o sigui, furgant la terra dels boscos pròxims a la ciutat.

Papereres antisenglars

Vist l'èxit dels contenidors antisenglars, l'Ajuntament ara vol estendre la instal·lació de papereres, que tampoc es puguin bolcar.

Les primeres es col·locaran davant de l'escola Nabí, de Sarrià, i a les parades dels Ferrocarrils de la Generalitat del Baixador de Vallvidrera i les Planes.

 

ARXIVAT A:
Ajuntament de Barcelona
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut