Contra el "monopoli" de les vacunes: 400 diputats europeus reclamen alliberar patents
L'OMC ho ha de debatre aquesta setmana i els països de la Unió Europea s'oposen a forçar les farmacèutiques a acceptar-ho per accelerar la vacunació al món
Uns 400 parlamentaris europeus, entre eurodiputats i diputats estatals, han signat una carta per reclamar a la Unió Europea que s'alliberin les patents de les vacunes per poder-ne produir moltes més.
S'afegeixen a 170 premis Nobel i exdirigents polítics d'arreu del món i a un centenar de països que formen part de l'Organització Mundial del Comerç, l'OMC.
"S'evitarien els monopolis"
"Amb aquesta iniciativa s'evitarien els monopolis generats per la propietat intel·lecctual i s'eliminaria la inseguretat jurídica, oferint la llibertat d'operar i permetent una col·laboració que augmenti i acceleri la disponibilitat, accessibilitat i assequibilitat de les vacunes, proves i tractaments per a la Covid-19 a nivell mundial."
Reunió de l'OMC per decidir-ho
Ho fan tres dies abans que aquest organisme es reuneixi a Ginebra per debatre, una vegada més, la petició inicial de revocar temporalment les patents feta a l'octubre per l'Índia i Sud-àfrica.
Des de llavors s'han anat afegint a aquesta demanda cada vegada més països, institucions i personalitats, i ara ha estat el torn dels diputats europeus, a més de 34 ONGs.
Països rics en contra
El problema és que hi ha tot un seguit de països membres de l'OMC que hi estan en contra, i que fins ara han impedit que aquest organisme prengui cap decisió en aquest sentit.
Aquests països són, sobretot, els Estats Units, el Regne Unit, el Brasil, Austràlia i també tots els de la Unió Europea, mentre que altres, com el Canadà o Xile, encara no han definit la seva posició.
"Voleu una pandèmia més llarga?"
Algunes organitzacions s'estan adreçant directament als ciutadans de la UE perquè pressionin els seus governs.
És el que ha fet Andrew Stroehlein, responsable de comunicació a Europa de Human Rights Watch, que hi ha afegit un mapa mundial amb les posicions actuals dels països.
"Estimats ciutadans de la Unió Europea, del Regne Unit, dels Estats Units, d'Austràlia, voleu una pandèmia més llarga? No, és clar que no. Però els vostres governs, impedint una producció més gran de vacunes arreu del món, estan allargant la pandèmia."
🇪🇺 Dear EU Citizens,
Andrew Stroehlein (@astroehlein) April 22, 2021
🇬🇧 Dear UK Citizens,
🇺🇸 Dear US Citizens,
🇦🇺 Dear Australian Citizens,
Do you want a longer pandemic?
No, of course not.
But your governments, by blocking wider production of vaccines globally, are prolonging the pandemic. https://t.co/VCQnQAMWlG pic.twitter.com/fn94kpEaJT
La directora de l'OMC, a favor
També la mateixa directora de l'OMC, l'economista nigeriana nacionalitzada nord-americana Ngozi Okonjo-Iweala, ha reclamat que es faci una excepció amb les patents de les vacunes.
"És hora que els membres de l'OMC s'asseguin junts i elaborin un enfocament pragmàtic sobre l'equitat de les vacunes que inclogui la petició que es renunciï als drets de propietat intel·lectual relacionats amb el comerç, juntament amb incentius per protegir la investigació i la innovació."
It's time for @wto members to sit down together and craft a pragmatic approach to vaccine equity - Including resolution of the TRIPS waiver request, coupled with incentives to protect research and innovation. https://t.co/tWhXXpWddd
Ngozi Okonjo-Iweala (@NOIweala) April 26, 2021
Okonjo-Iweala va acceptar el càrrec fa dos mesos amb un discurs en què va criticar durament el que va anomenar "nacionalisme de vacunació" dels països rics, que acaparen vacunes.
Sabia de què parlava: el seu càrrec anterior era la direcció de l'Aliança Mundial per a les Vacunes i la Immunització, la GAVI.
"Seguretat a curt termini"
Com a directora de l'OMC, però, el seu poder és molt limitat: en aquest organisme, qui decideix són els 164 estats membres, que han d'arribar a consensos per tirar endavant els acords.
Fa pocs dies, el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va advertir que acaparar vacunes només és "seguretat a curt termini", i va reclamar alliberar les patents.
El motiu és que, si el coronavirus continua circulant per països que hagin vacunat molt poc, té oportunitats per mutar i consolidar noves variants que s'escapin de la protecció de les vacunes.
Passar de les paraules als fets
Vanessa López, responsable de l'ONG Salud por Derecho, denuncia el doble llenguatge dels polítics, com, per exemple, el president del govern espanyol.
"Són molts els líders europeus que durant l'últim any han repetit que les vacunes han de ser considerades bens públics mundials, entre ellS Pedro Sánchez. Malgrat això, no han passat de les paraules als fets."
‼️ Los países ricos han vacunado a 1⃣ de cada 4⃣ personas.
Salud por Derecho (@Saludporderecho) April 27, 2021
Los países con menos recursos, a 1⃣ de cada 5⃣0⃣0⃣.
📢 Hoy, 34 organizaciones pedimos a la UE que no ignore el enorme apoyo internacional para la suspensión de patentes de la #Covid19.
👇https://t.co/6DMihWka2c pic.twitter.com/MjoCcko7ZU
En un comunicat, les organitzacions que s'han adherit a la petició d'alliberar les patents reclamen precisament això:
"Donar suport a l'exempció dels drets de propietat intel·lectual seria una de les formes més poderoses i eficaces perquè els governs demostrin el seu compromís amb la cooperació mundial i augmentin l'accés a les vacunes."
La pressió de les farmacèutiques
La petició s'enfronta amb la indústria farmacèutica, que, sense fer soroll, està fent tot el possible perquè l'OMC no alliberi les patents.
Segons el digital nord-americà The Intercept, als Estats Units han mobilitzat un centenar de lobbistes per pressionar el govern perquè no s'avingui a fer-ho.
La majoria de les vacunes contra la Covid-19 s'han desenvolupat amb molt de finançament públic, però, malgrat això, les farmacèutiques les estan gestionant amb els criteris habituals.
- ARXIVAT A:
- VacunesCovid-19Coronavirus