Contra les escoles gueto: els centres rebran diners per cada alumne de família vulnerable

Les escoles públiques rebran 641 euros i les concertades prop de mil per cada infant d'aquest entorn que tinguin matriculat, per combatre la segregació escolar
Actualitzat
TEMA:
Educació

El govern pagarà a les escoles concertades prop de mil euros per cada alumne de famílies amb nivell socioeconòmic baix. És una de les mesures contra la segregació escolar que preveu el decret de preinscripció per al proper curs 2021-2022, aprovat aquest dimarts.

L'objectiu és lluitar contra la segregació escolar i les anomenades escoles gueto, afavorint un repartiment més equilibrat de l'alumnat amb necessitats educatives, socials o econòmiques especials entre centres públics i concertats. El decret d'admissió és una peça clau en la lluita contra la segregació escolar.

 

Ràtio més baixa i 988 euros per alumne

El Departament d'Educació planificarà l'oferta de places tant a l'escola pública com a la concertada amb el consens de tota la comunitat educativa i els ajuntaments.

Allà on es pugui s'abaixaran les ràtios a 22 o menys alumnes per aula i es reservaran dues o més places a aquells estudiants amb necessitats educatives específiques.

La dotació econòmica d'aquestes places serà de 988 euros per alumne i curs en el cas de les escoles concertades (l'import d'aquest curs ha estat de 452 euros) i de 641 per als centres públics, que, a banda d'aquesta dotació, ja reben més recursos i professorat.

 

Alumnes entrant a l'Escola Sant Pau de Figueres (ACN/Gemma Tubert)


El proper curs només rebran la dotació els centres que escolaritzen més d'un 10% d'alumnes amb aquestes necessitats específiques. També hi haurà una aportació extra per a l'escola pública.

Educació vol redefinir el protocol d'identificació d'alumnes amb aquestes necessitats perquè cap en quedi fora i calcula que, en cinc cursos, els alumnes amb necessitats educatives especials per motius econòmics passaran de 66.000 a 215.000.

 

Matrícula viva a tots els centres

Una dada important és que en tots els centres hi quedaran places vacants, per poder anar distribuint la matrícula viva, és a dir, l'alumnat que s'incorpora amb el curs ja en marxa, i evitar que es concentrin en un únic centre.

També es vol posar fi a les zones úniques d'escolarització. Així, les ciutats de més de 10.000 habitants tindran 9 mesos de marge per planificar àrees d'escolarització. L'objectiu és clar: que l'alumnat vagi a l'escola del seu barri.

El decret també retira definitivament la dotació als centres concertats que segreguen per gènere.

 

162 milions d'euros previstos en cinc cursos

Segons la memòria econòmica que acompanya el decret d'admissions, el curs que ve la Generalitat invertirà 37 milions d'euros en la lluita contra la segregació escolar, dels quals 21 aniran a la concertada i 16 a la pública.

La inversió prevista és de 162 milions d'euros en els pròxims cinc cursos.

 

 

ARXIVAT A:
Educació Menors Pobresa
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut