Nova llei de lloguer: les claus del decret que vol punxar la bombolla
- TEMA:
- Habitatge
El termòmetre del mercat de lloguer porta anys disparat. La temperatura dels preus ha pujat molt, sobretot a ciutats grans com Barcelona. Els motius de l'escalfament són diversos: molta demanda per poca oferta, pitjors condicions laborals que impossibiliten accedir a la compra, i també s'ha atribuït a un canvi regulatori. En concret, la reforma de la llei d'arrendaments urbans que va fer el PP el 2013, i que reduïa els contractes de lloguer, de 5 a 3 anys.
Interactiu relacionat: Expulsats de Barclona, lloguers pels núvols
José Luis Ábalos, ministre de Foment,durant la roda de premsa posterior al consell de ministres d'aquest divendres, ha valorat negativament aquesta reforma prèvia del PP:
"No ha tingut efectes positius, si és el que es pretenia. Perquè ni ha augmentat l'oferta... ha estat inclús sensiblement inferior a la d'anys anteriors i, per suposat, els preus no han baixat, sinó tot el contrari, han augmentat."
A contractes més curts, més variació i acceleració dels preus. I la velocitat amb la que han pujat els preus ha fet saltar les alarmes. És per això que el govern de Pedro Sánchez ha aprovat avui una contrareforma.
Contractes de 5 anys
A partir d'ara, els contractes de lloguer tornaran a ser de 5 anys. I, per tant, es busca que els preus no variïn tant. Es torna a canviar la principal modificació de la reforma del PP, que reduïa la durada dels contractes de lloguer. Aquesta mesura però, no tindrà caràcter retroactiu.
Fiança de 2 mesos
També es regula la fiança que ha de pagar el llogater. Fins ara, no hi havia res fixat i es deixava via lliure a possibles abusos. Amb la nova llei, el propietari podrà demanar com a màxim dos mesos de fiança.
Despeses del contracte a càrrec del propietari si és una empresa
Una altra despesa important a l'hora de llogar un pis són les despeses del contracte, que normalment es paguen a la immobiliària i que són d'un 10% de l'anualitat. A partir d'ara, això ho haurà de pagar el propietari, sempre que sigui una empresa.
Paralització de desnonaments al lloguer
Una altra mesura de caràcter més social és un nou mecanisme per paralitzar desnonaments en el mercat de lloguer, per tenir més temps per trobar alternatives. En aquest cas, es vol mobilitzar sol públic per construir habitatge públic amb ajuda público-privada.
Notícia relacionada: Catalunya encapçala els desnonaments, que creixen per impagament de lloguer
Pisos turístics
Les comunitats de veïns on hi hagi pisos turístics, si tenen majories qualificades (tres cinquenes parts), podran limitar o condicionar l'activitat d'aquests apartaments. Per això, s'ha produït una modificació de la llei de propietat horitzontal i s'ha inclòs l'apartament turístic a la legislació del sector, i no pas a la d'arrendaments urbans.
S'elimina l'IBI als lloguers protegits
Les administracions no podran imputar l'IBI als llogaters d'habitatges protegits.
Notícia relacionada: El govern destinarà 30 milions d'euros a comprar habitatge de lloguer social
Queda fora el topall de preus
Sobre una de les peticions de Podem, de fixar un índex de preus per posar topalls i regular els preus, la resposta és contundent. El ministre de Foment ha dit que "no contemplem mesures d'intervenció als preus del mercat".
A qui no agrada gens la reforma és als fons d'inversió, que porten anys comprant les carteres immobiliàries dels bancs, i que ja han avisat. Igual que han comprat, poden vendre.
- ARXIVAT A:
- Habitatge Economia de butxaca