Països Baixos, Suècia i Islàndia, tres casos a part en la lluita contra el virus
Persones passant la frontera dels Països Baixos amb Bèlgica, a Baarle (Reuters/François Lenoir)

Contradiccions entre els Països Baixos i Bèlgica en la lluita contra el coronavirus

El contrast entre un confinament restrictiu i un altre de més flexible provoca situacions paradoxals en poblacions frontereres

Roser Oliver OlivellaActualitzat

Cada país europeu afronta la pandèmia amb mètodes ben diferents, per no dir radicalment oposats. Mentre Bèlgica aposta per un confinament restrictiu, els Països Baixos aposten per intervenir-hi poc. El mateix passa amb els països nòrdics o de l'est d'Europa. Aquest contrast sobre les mesures adoptades causa situacions curioses en algunes localitats frontereres.

Baarle-Nassau és un municipi holandès on hi ha una vintena d'enclavaments belgues. Hi ha cases que estan partides entre els dos països. Aquesta peculiaritat fa que els seus habitants visquin en persona les estratègies diametralment oposades que els Països Baixos i Bèlgica han adoptat davant la crisi del coronavirus.

Si a Bèlgica les mesures de confinament han estat dràstiques, les autoritats neerlandeses han optat per mesures molt més flexibles. El país no s'ha paralitzat. Han tancat escoles i restaurants, però els negocis continuen oberts.

Els Països Baixos, Suècia i Islàndia, tres casos a part en la lluita contra el virus
Una cinta separa una botiga que està entre els dos països


Un ciutadà dels Països Baixos explica el cas singular d'un supermercat de la població fronterera:

"A la botiga he vist aquesta cinta blanca i vermella. He preguntat què passava i m'han respost: 'Miri, aquella part de la botiga és Bèlgica, però vostè és als Països Baixos. A Bèlgica, les botigues han d'estar tancades, però en aquest tros, que pertany als Països Baixos, no'"

 

 

Els Països Baixos, Suècia i Islàndia, tres casos a part en la lluita contra el virus
No és el mateix viure als Països Baixos o Bèlgica a l'hora d'enfrontar-se al coronavirus


El govern neerlandès confia en una estratègia arriscada: buscar la immunitat de grup, és a dir, que la majoria de la població passi la malaltia de forma controlada i creï anticossos per aturar-ne la propagació. Això ajudaria a protegir els més vulnerables, als quals ha recomanat que s'aïllin. De moment, tant els Països Baixos com Bèlgica registren la mateixa ràtio de morts: 61 per cada milió d'habitants.


Els casos de Suècia i Islàndia

Països Baixos, Suècia i Islàndia, tres casos a part en la lluita contra el virus
Hospital de campanya a Suècia


Suècia tampoc no ha abaixat la persiana. Allà compten amb un factor important a l'hora de frenar la propagació, i és que bona part dels seus habitants viuen sols.

Les autoritats confien plenament en les actituds responsables de la població i no han calgut imposicions, només recomanacions. Mentrestant, preparen hospitals de campanya per si arriba el pitjor.

Països Baixos, Suècia i Islàndia, tres casos a part en la lluita contra el virus
Islàndia és el país que, proporcionalment, ha fet més tests de la Covid-19


I un últim cas, el d'Islàndia. Amb poc més de 360.000 habitants és el país del món que proporcionalment ha fet més tests de la Covid-19. No tan sols a individus de risc o amb símptomes, sinó també a persones sanes. Això permet detectar ràpidament els infectats i els seus contactes per posar-los en quarantena, ,i alhora, proporciona molta informació sobre el comportament del virus. Fins ara, s'han trobat 1.135 infectats i hi ha hagut dos morts.

Diferents estratègies per combatre el coronavirus. El temps dirà quina haurà estat la més encertada.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut