Converses filtrades posen en dubte la imparcilitat de la condemna contra Lula
Pintada que demana la llibertat de l'expresident Lula a Rio de Janeiro (Reuters/Pilar Olivares)
Brasil

Converses filtrades posen en dubte la imparcilitat de la condemna contra Lula

L'actual ministre de Justícia de Jair Bolsonaro hauria conspirat amb la Fiscalia per apartar Lula de la cursa presidencial

Juli RodésActualitzat

Al Brasil, unes converses privades entre el fiscal que va acusar l'expresident Lula da Silva i el jutge que el va condemnar han posat en dubte la imparcialitat de la investigació i de la sentència.

Luiz Inácio Lula da Silva, líder del Partit dels Treballadors, d'esquerres, i president del Brasil entre el 2003 i el 2010, va ser condemnat a nou anys i mig de presó en considerar-lo culpable d'un delicte de corrupció per haver rebut un apartament a Sao Paulo a canvi de favors polítics a la constructora OAS.

Els missatges han estat publicats per The Intercept, un mitjà d'investigació dirigit per Glenn Greenwald, un periodista nord-americà a qui l'exanalista de la CIA Edward Snowden va revelar els programes d'espionatge massiu de l'Agència de Seguretat dels EUA.

 

 

Amb el titular "Violació de l'ètica", The Intercept parla de "col·laboració prohibida i dubtes sobre les proves" que van dur Lula a la presó. I fa una lectura inequívoca del material que publica:

"Mentre van assegurar durant molt de temps que eren apolítics i només els movia la lluita contra la corrupció, els fiscals de Lava Jato s'han conxorxat sobre la manera d'impedir el retorn al poder de Lula i del Partit dels Treballadors."


Són converses entre el fiscal de l'anomenada operació Lava Jato, en què es va investigar Lula, Deltan Dallagnol, i l'aleshores jutge Sergio Moro, que va dictar la sentència contra Lula i actualment és el ministre de Justícia del president Jair Bolsonaro, d'extrema dreta.

Segons el que ha filtrat The Intercept, Moro hauria donat consells al fiscal del cas, li hauria apuntat pistes que podia seguir i li hauria suggerit canviar les fases de la investigació. Aquests contactes entre fiscalia i jutge estan prohibits per llei, perquè el jutge hauria de ser un actor imparcial en el procés.

 

Sergio Moro, exjutge que va condemnar Lula i actual ministre de Justícia (Reuters/Rafael Marchante)

 

De les converses publicades també es dedueix que alguns fiscals creien que no hi havia prou proves per jutjar Lula.

També que la fiscalia hauria volgut impedir la difusió d'una entrevista a Lula del diari Folha de Sao Paulo, per evitar que beneficiés el Partit dels Treballadors a les eleccions presidencials que es van fer a l'octubre.

The Intercept ha explicat que va rebre la filtració de les converses d'una font no identificada.

La defensa de Lula ha assenyalat que els documents coneguts ara confirmen que l'actuació de la fiscalia i de l'actual ministre Moro va tenir un "objectiu polític".

"Ningú pot tenir cap dubte que els processos contra l'expresident Lula estan corromputs pel que fa als més greus, en termes de violació de les garanties fonamentals i dels drets."


Des del Partit dels Treballadors, la també expresidenta Dilma Rousseff ha denunciat les "relacions il·legals" entre el jutge i els fiscals".

"Les revelacions de The Intercept fan explícites les relacions il·legals i espúries entre el jutge Sergio Moro i els fiscals del cas Lava Jato, amb un paper destacat de Deltan Dalagnol. Un frau jurídic construït per condemnar Lula sense delicte i sense proves, i impedir la seva elecció com a president."

 

 

En un tercer missatge sobre aquesta qüestió, Rousseff demana la posada en "llibertat immediata" de Lula.

"Processos corruptes pel frau del cas Lava Jato impliquen la llibertat immediata de Lula."

 

 

Fernando Haddad, candidat del Partit dels Treballadors arran de la inhabilitació de Lula, que va disputar les eleccions presidencials a Bolsonaro, ha parlat, en un missatge a Twitter, del "major escàndol institucional de la història" del Brasil i ha apuntat possibles conseqüències.

"Podem estar davant del major escàndol institucional de la història de la història de la República. Molts podírem ser presos, els processos s'haurien d'anul·lar i aquesta gran farsa hauria de ser revelada al món. Ho seguirem amb cautela, però no ens podem aturar. Que s'investigui tota la veritat."

 

La Fiscalia de Curitibia, per la seva banda, ha emès un comunicat en què assegura que els fiscals estan "tranquils" sobre la legitimitat de la seva actuació contra Lula, i alhora expressa la seva "preocupació" per la "fiscalització i manipulació del significat dels missatges" publicats.

 

L'expresident del Brasil Luiz Inácio Lula da Silva (Reuters)

 

Lula da Silva ha proclamat sempre la seva innocència i s'ha considerat víctima d'un complot per impedir-li presentar-se a un tercer mandat. En aquell moment, les enquestes assenyalaven Lula com el favorit.

Ara caldrà veure quin recorregut tindran els dubtes sobre la imparcialitat de l'actuació contra Lula posats damunt la taula, per les revelacions de The Intercept.

ARXIVAT A:
Brasil
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut