Convocades les primeres 5.000 places de docents en unes oposicions menys teòriques

Actualitzat
TEMA:
Educació

Aquest dilluns s'ha fet oficial. El DOGC ha publicat la convocatòria d'oposicions per cobrir 5.005 places de docents per a l'ensenyament obligatori.

Són, en concret, 3.600 per a mestres d'infantil i primària, 759 per a secundària, i 642 per a graus de formació professional.

Fins el 2023 està previst poder-ne crear entre 20.000 i 22.000 per reposar jubilacions i reduir l'interinatge fins al 8%.

 

 

En aquestes oposicions el Departament d'Educació vol potenciar més la pràctica i a la capacitat d'aplicar els coneixements a les aules que la part més teòrica i memorística.

Per això, canviarà l'ordre de les proves. Per primer cop, tots els aspirants començaran demostrant les habilitats comunicatives i pedagògiques, presentant la programació i la unitat didàctica.

D'aquesta manera, es valora la capacitat de desenvolupar el currículum per competències i de fer propostes d'activitats amb l'alumnat actiu.

Així ho ha explicat el director general de Professorat i Personal de Centres Públics, Ignasi Garcia-Plata:

"Tenim una expectativa molt alta en la qualitat de la prova pràctica. Abans tot era molt de memòria, però nosaltres no volem saber qui sap més de matemàtiques, volem saber qui les pot ensenyar millor."

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha afegit que els canvis introduïts s'han negociat amb els sindicats i s'inscriuen en el marc legislatiu actual.

"Quan ens ve un candidat amb un títol universitari hem de saber que té aquells continguts perquè ha passat el títol universitari. No ens toca a nosaltres fer d'universitat. El que ens toca és fer de departament i saber com transmetrà els continguts."

Només els qui passin aquesta primera fase, aniran a la segona, en què faran la prova pràctica i la de temari.

Es podran fer al·legacions després de cada fase.

 

Proves, a l'estiu

Com que la primera part, que és la més llarga, ara la farà més gent, les oposicions seran entre finals de juny i juliol, per no interferir en el ritme del curs escolar.

Tot plegat allargarà el procés i els resultats definitius no es tindran a principi del curs que ve, sinó, com a màxim, el 31 d'octubre.

Perquè els centres puguin gestionar bé les plantilles, els aspirants seleccionats no tindran contracte de funcionaris en pràctiques fins al curs 2020-2021.

Ignasi Garcia-Plata ha destacat que un 90% dels aspirants que es presenten a les oposicions ja treballen en el sistema públic, per la qual cosa aquest tipus de convocatòries permetrà un "alt percentatge" d'estabilització.

ARXIVAT A:
Educació
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut