Cop a Marlaska: les expulsions de Ceuta vulneren els drets dels menors, segons la justícia

La jutge manté la suspensió de les deportacions decretades pel ministeri de l'Interior i recrimina que no s'hagin respectat els procediments establerts

Ferran Moreno Garcia / Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Les expulsions de menors no acompanyats fetes pel ministeri de l'Interior a mitjans d'aquest mes d'agost de Ceuta al Marroc no s'ajusten a la llei, no compleixen els procediments establerts i vulneren els drets dels infants.

Així de contundent s'ha pronunciat el jutjat de Ceuta que ha estudiat els recursos presentats per 9 menors arribats del Marroc sols al maig, que van demanar l'empara judicial per no ser expulsats del país sense garanties.

La justícia manté, de moment, la suspensió de les expulsions decretades, per evitar la vulneració de drets fonamentals.

Segons la jutge, "no consta que s'hagi complert amb cap dels preceptius tràmits. No s'ha aportat cap informació dels menors afectats que permeti conèixer les dades que han determinat la seva repatriació; no consta que s'hagi comunicat l'inici del procés de repatriació ni als menors."

"L'incompliment d'aquests tràmits que estan expressament recollits en el nostre ordenament jurídic, generen indefensió en els menors que han estat privats de la possibilitat de formular al·legacions o proposar prova; de conèixer les dades concretes  tingudes en compte per a adoptar aquesta decisió; i de poder accionar els recursos establerts per a deixar sense efecte la resolució." 

La interlocutòria recull que no s'ha complert amb els tràmits establerts per Llei, que no s'ha aportat informació dels menors, que no s'ha demanat audiència al Fiscal i que s'ha provocat indefensió als nois. Fins a 45 adolescents van ser expulsats sense complir amb el procediment.

El text adverteix que no es pot fer servir com a argument la situació de tensió a Ceuta per saltar-se la legalitat i és un dur revés polític per al ministre de l'Interior Fernando Grande-Marlaska. La jutge recorda, a més, l'obligació de les administracions de complir sempre la llei, sense excepcions.

"Un dels principis essencials del nostre ordenament és que les lleis s'han de complir en els seus propis termes. Això implica que tots, incloses les administracions, tenen l'obligació de les normes vigents, sense realitzar excepcions no contemplades expressament en el propi text normatiu." 

El 16 d'agost, el govern de la ciutat autònoma va suspendre les devolucions dels joves no acompanyats fins que la justícia es pronunciés sobre les denúncies d'irregularitats i vulneració de drets presentades.

Ara, aquesta sentència hauria de forçar la revisió general de tots els procediments d'expulsió pendents per als menors que encara continuen a Ceuta. El govern de la ciutat autònoma calcula que encara n'hi queden un miler, entre els que s'estan en recursos habilitats o al carrer.

Un policia nacional acompanya dos menors marroquins, al maig, a la nau on s'allotjaran (Antonio Sempere/Europa Press)


Un èxit de les entitats de drets humans

Les advertències de vulneració del procediment fixat per llei havien arribat de tot arreu. En primer lloc, de les advocades de les dues entitats de drets humans recurrents, Coordinadora de Barrios i Fundación Raíces, que ja assenyalaven fa una setmana a TV3 tots els passos exigits per la legislació que no s'havien realitzat abans de les deportacions, com apuntava l'advocada Patricia Fernández Vicens.

"No s'ha informat els infants que hi hauria expedient de repatriació, no se'ls ha donat oportunitat de nomenar un advocat de confiança, no se'ls ha donat l'oportunitat d'al·legar sobre les circumstàncies per fer-los fora, no s'han elaborat informes dels serveis de protecció de menors, no s'ha demanat l'informe de la Fiscalia, ni l'informe de la Secretaria d'Estat de Migracions, no s'ha fet període d'al·legacions, ni de prova, ni d'audiència."

Les Nacions Unides, la Fiscalia, el Defensor del Poble i l'Advocacia espanyola també havien alertat de les deficiències del procés. De fet, el Comitè dels Drets de l'Infant de l'ONU va demanar al govern espanyol que suspengués la devolució de 10 dels menors marroquins que van entrar a Ceuta a finals de maig mentre analitzava el cas.

Tres menors marroquins registren una petició al jutjat per evitar la seva deportació (Antonio Sempere/Europa Press)

Va ser el jutjat contenciós 1 de Ceuta, però, el que va paralitzar cautelarment l'expulsió de nou menors el 16 d'agost. Ho volia fer per a tres joves més, però entre que les entitats havien fet el recurs i que el jutge va resoldre, el Ministeri de l'Interior ja n'havia executat la deportació.

El jutjat tampoc va poder evitar la devolució de vuit joves més, uns dies abans, pel mateix motiu: Interior ja els havia deportat en les poques hores en què el jutge va tardar a resoldre.


Deportacions aturades des de fa una setmana

Davant l'allau de crítiques i alertes de vulneracions de drets humans, el govern de Ceuta i el Ministeri de l'Interior es van veure forçats a aturar, momentàniament, les expulsions diàries de 15 joves. Ho van fer a l'espera que la sentència d'aquest dimarts resolgués sobre les mancances de procediment.

"Si hi ha alguna qüestió que s'hagi de corregir, es corregirà", va admetre llavors Grande-Marlaska. "Si hi ha algun responsable polític de les decisions adoptades, aquest soc jo", declarava també el president de Ceuta, Juan Vivas.

El ministre de l'Interior ha definit les expulsions de menors com a "retorns assistits" (Eduardo Parra/Europa Press)


Dures crítiques a Grande-Marlaska

El catedràtic de Dret Internacional de la Universitat de València Jorge Cardona, l'únic espanyol que ha estat membre del Comitè de Drets de l'Infant de les Nacions Unides (entre el 2010 i el 2018), alerta, en declaracions a Europa Press, que el govern espanyol està "obligat jurídicament" a atendre la petició de l'ONU de suspendre les devolucions de menors que han arribat sols a Ceuta des del Marroc en els 10 casos d'infants marroquins que han demanat expressament no ser expulsats.

Alerta, a més, que "ja n'ha tornat cinc i podria ser declarada responsable internacionalment per haver-ho fet."

"El Comitè ha considerat que en els deu casos existia un risc greu de dany irreparable a aquests nens si són expulsats, una situació que en realitat és la mateixa que amb els altres 700 menors acollits a Ceuta des del maig."

Jorge Cardona assegura que molts d'aquests infants "estaven sent sotmesos a prostitució pel seu entorn familiar o eren objecte de violència o abusos sexuals, vivien en la més gran indigència. No jugaven al carrer i van decidir creuar la frontera sense més, sinó que volien fugir de la seva realitat."

Jorge Cardona va ser membre del Comitè de Drets de l'Infant de l'ONU fins al 2018 (Arxiu Unicef)

Per això, Cardona no entén la tesi del Ministeri d'Interior i del govern de Ceuta, que han defensat les repatriacions al marge de la llei d'estrangeria i la resta de legislació nacional i internacional, ni que mantinguin, sense rectificar, una "posició equivocada que no té cap ni peus".

El catedràtic de Dret Internacional és especialment dur amb el ministre de l'Interior, "per defensar que un acord bilateral pot quedar al marge de la legislació i la Convenció de Drets de l'Infant". "Sembla mentida que Grande-Marlaska hagi estat jutge, perquè defensant aquesta postura se li hauria de retirar el títol de llicenciat en Dret", afegeix.

Filibusterisme jurídic

Cardona creu que ningú "amb un mínim de sensibilitat cap al respecte dels drets" pot entendre la postura que defensa el govern espanyol, que titlla de "disbarat" o "filibusterisme jurídic". Reconeix que "Ceuta està patint una situació d'estrès" des del maig, però demana buscar "solucions extraordinàries respectuoses amb els tractats internacionals", com "assumir la responsabilitat de forma col·lectiva" i repartir-los entre les diferents comunitats autònomes.


El govern espanyol es defensa

Abans de fer-se pública la decisió de la jutge de Ceuta, la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez ha defensat l'actuació del seu executiu en la deportació de menors de la ciutat autònoma al Marroc. Rodríguez ha assegurat que "està constatada la defensa de drets humans" per part del govern espanyol i ha avançat que "atendrien" qualsevol "matís" que els pogués fer la justícia.

ARXIVAT A:
MenorsMigracionsMarrocCeuta
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut