Cop al model de Glovo: Inspecció considera falsos autònoms els seus repartidors a Espanya

Segons ha pogut saber TV3, Inspecció de Treball està donant d'alta els repartidors a Madrid, i es farà a totes les ciutats espanyoles on té presència, cosa que comportarà una sanció milionària

Iván Gutiérrez Actualitzat

Esmena a la totalitat al model laboral de Glovo. Inspecció de Treball considera falsos autònoms tots els repartidors de la companyia catalana a tot Espanya. Segons ha pogut saber TV3 de fonts del Ministeri de Treball, s'estan donant d'alta a la Seguretat Social tots els repartidors autònoms de Madrid. Això ja es va fer a Barcelona fa un mes i mig, però no es quedarà aquí. Aquestes mateixes fonts insisteixen que és un procés que es repetirà a totes les ciutats espanyoles on Glovo té presència (a Saragossa o València, per exemple, ja s'ha fet). 

Per tant, això és només el pas previ a l'aixecament d'una sèrie d'actes de liquidació que s'aniran determinant a mesura que el ministeri tingui al seu fitxer totes les altes dels treballadors fins ara autònoms. 

Glovo confirma a TV3 les altes a Madrid i Barcelona, i de fet, ja ha enviat correus explicant el seu malestar als treballadors que han estat regularitzats a la Seguretat Social. Assegura que confia en el seu model i en la justícia, ja que, diu, és plenament legal. 
 

Conseqüències: multa milionària 

Quines conseqüències tindrà això? Per una banda, els treballadors es podran acollir, ara sí, al nou conveni d'hostaleria, que per primera vegada els recull de forma específica com a "repartidors de plataformes digitals". Abans no ho podien fer com a autònoms, però amb el reconeixement de la laboralitat, podran tenir el salari mínim segons la seva categoria, a més d'un horari i diferents prestacions laborals. 

Per a l'empresa, la conseqüència directa serà més important. Una vegada notificades les actes, Inspecció demanarà totes les retencions que no han pagat pels que fins ara eren autònoms, i se li aplicarà a més un recàrrec del 20%. Per tant, haurà de pagar, per exemple, l'IRPF amb un recàrrec de tots els repartidors que han treballat en algun moment per a la seva aplicació. 

En el cas de Barcelona i Madrid, en totes dues ciutats el nombre de repartidors en actius supera el miler. En el cas de Saragossa, Inspecció va reclamar 380.000 euros per uns 326 treballadors que ja es van declarar com a falsos autònoms. Però les mateixes fonts del ministeri asseguren que això depèn de la quantitat de treballadors i el temps que hagin estat treballant tant a Madrid com a Barcelona. La xifra superarà amb tota seguretat el milió d'euros. 
 

Model de negoci en qüestió

Aquesta acció s'engloba en una investigació de la mateixa Inspecció de Treball des del passat estiu, on ha requerit en diversos casos documentació i detalls tant als autònoms com a l'empresa, per determinar si hi ha indicis de relació laboral o realment poden considerar-se com a treballadors aliens a l'empresa.

L'origen, és el Pla Director per un Treball Digne, aprovat pel govern espanyol al juliol passat. De fet, la mateixa Inspecció de Treball a València ja va considerar a finals de l'any passat que més de 200 repartidors de l'empresa a la ciutat havien de ser inclosos al Règim General de la Seguretat Social com a treballadors.

A Saragossa, també va dictar que 326 treballadors eren falsos autònoms i va reclamar a l'empresa les cotitzacions socials d'aquests repartidors amb caràcter retroactiu.

ARXIVAT A:
Precarietat laboral
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut