Militars als carrers de la capital de Mali (Efe/Epa/Moussa Kalapo)

Cop d'estat a Mali: el president dimiteix per evitar un "vessament de sang"

Els carrers de Bamako s'han omplert de ciutadans celebrant el cop dels militars
Redacció / Agències Actualitzat

Un cop d'estat a Mali ha fet caure el govern. Els soldats revoltats han segrestat el primer ministre i el president del país, que ha anunciat la seva dimissió i la de la resta de l'executiu en una intervenció a la televisió nacional.

Un motí en una base militar a prop de Bamako ha reeixit i ha fet caure tot el govern. Els soldats amotinats han entrat triomfants a la capital i han arrestat el president del país, Ibrahim Bubacar Keita, i el seu primer ministre, Bubu Cissé, juntament amb oficials de l'exèrcit i alts càrrecs civils.

El president malià afrontava des de feia setmanes una forta contestació interna, amb manifestacions i revoltes, i exigències de dimissió, perquè el consideren responsable de la corrupció i la inseguretat que hi ha al país.

Keïta, en el poder des del 2013, ha anunciat que plega en un missatge televisat en què ha dit que no tenia alternativa i que no volia un vessament de sang:

"Si avui certs elements de les nostres forces armades han conclòs que això s'havia d'acabar amb la seva intervenció, tenia alguna elecció? Sotmetre'm, perquè no vull que es vessi sang per mantenir-me en el poder. És per això que voldria en aquest moment precís anunciar-vos la meva decisió d'abandonar totes les meves funcions a partir d'aquest moment"

 

El president de Mali, Ibrahim Bubacar Keita, dimiteix en un missatge a la televisió nacional (Reuters)

 

La notícia de l'aparent triomf del cop d'estat s'ha estès per la capital, Bamako, on circulen vehicles militars i milers de persones han sortit per celebrar-ho. Els manifestants han assaltat el Ministeri de Justícia i hi han calat foc.

Els malians reaccionen després que els militars entressin als carrers de Bamako (Efe/Epa/STR)

 

Els autors del cop, a través també d'un missatge televisat, han promès unes "noves eleccions creïbles per a l'exercici de la democràcia a través d'un full de ruta que posarà les bases d'un nou Mali".

"Les forces patriotes unides al Comitè Nacional per a la Salvació del Poble, CNSP, vam decidir responsabilitzar-nos davant del poble i de la història per assegurar la continuïtat de l'estat i dels serveis públics".

Missatge dels militars responsables del cop d'estat a Mali (AFP)

 

Condemna internacional

El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha condemnat aquest "amotinament militar" i ha exigit l'alliberament immediat i sense condicions del president del país i dels membres del govern.

També les principals organitzacions internacionals i els països amb pes a l'Àfrica han condemnat unànimement el cop d'estat.

Malgrat la falta d'ajuda exterior, però, els colpistes compten amb el suport popular de l'interior del país.

Un motí el 2012 a la mateixa base que s'ha alçat aquest dimarts va portar un cop d'estat contra el llavors president i va provocar la caiguda del nord de Mali a mans jihadistes.

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut