Entitats i veïns del barri de la Barceloneta posen en dubte els beneficis de la Copa Amèrica
Continua la polèmica entorn de la celebració de la Copa Amèrica a Barcelona els últims mesos (EFE/Quique García)

Copa Amèrica: PSC, Junts i PP eviten que la Sindicatura de Comptes auditi el finançament públic

Al Parlament, han votat en contra que aquest organisme de fiscalització dels diners públics investigui què s'ha fet dels 54 milions d'euros que van aportar-hi les administracions

Josep Maria Camps ColletActualitzat

La Comissió de la Sindicatura de Comptes del Parlament de Catalunya ha rebutjat aquest dijous que aquest organisme fiscalitzi el finançament públic de la Copa Amèrica.

Era una proposta de la CUP, que s'ha desestimat pels vots en contra del PSC, Junts i el PP, Vox s'hi ha abstingut i ERC i els Comuns hi han votat a favor.

La proposta implicava que la Sindicatura de Comptes investigués quin destí han tingut els 54 milions d'euros amb els quals les diferents administracions han admès que van finançar aquesta competició.

Aquesta investigació comportava auditar la Fundació Barcelona Capital Nàutica, l'entitat privada que va promoure la celebració de la Copa Amèrica i va gestionar els fons públics que s'hi van destinar.


Què hi diuen aquests partits?

El diputat Guillem Sánchez, del PSC denuncia que "no es poden acceptar tergiversacions deliberades", lloa "el compromís de les administracions" i acusa la CUP "d'utilitzar la Sindicatura de Comptes com una arma llancívola".

El diputat Jaume Giró, de Junts, ha argumentat que estan "a favor" de la transparència i de la fiscalització dels comptes de qualsevol esdeveniment, però s'han mostrat en contra del plantejament que presentava la CUP. "Entenem que darrere d'aquesta proposta de resolució hi ha un intent polític d'utilitzar la Copa Amèrica com un objecte més de disputa polític", ha rebatut Giró.

Una posició semblant ha compartit des del Partit Popular la diputada Míriam Casanova, que assegura que els anticapitalistes "sempre han estat en contra d'aquest esdeveniment".


La CUP repta Junts a demanar-ho

Laure Vega, diputada de la CUP, ha apuntat directament Junts, assegurant que a l'Ajuntament de Barcelona sí que van demanar que s'auditessin els diners públics destinats a aquest esdeveniment, i els ha reptat a fer-ho efectiu al Parlament.

Vega s'ha queixat que els hagin acusat d'"intencionalitat política" per haver fet la proposta, i ha afegit que, si no els ha agradat que la fessin, ells no tindran cap inconvenient a votar a favor d'una proposta de Junts:

La plataforma opositora diu que "hi ha coses a amagar"

També ha reaccionat amb contundència la plataforma No a la Copa Amèrica, que ha emès un dur comunicat afirmant que la negativa a fiscalitzar els comptes evidencia que "hi ha coses a amagar".

També que els partits que han votat en contra intenten "obstaculitzar la transparència, la fiscalització i el control de les enormes inversions públiques fetes en aquest esdeveniment":

"Avui el missatge que s'envia a la ciutadania és que els partits volen girar full ràpidament, tancar el debat públic sobre un esdeveniment nefast en molts sentits i que no volen que s'analitzin els comptes de la Copa Amèrica."

Manifestació contra la Copa Amèrica
Manifestació contra la Copa Amèrica (3Cat)

"Això només acaba de començar"

Aquesta plataforma ha dit que no reduiran la pressió perquè s'hagi decidit que la Copa Amèrica ja no es tornarà a celebrar a Barcelona, i ha recordat que l'Oficina Antifrau de Catalunya sí que ha admès a tràmit una demanda:

"Si avui alguns responsables polítics i empresaris pensen que poden respirar més tranquils, s'equivoquen. Això només acaba de començar."

En el comunicat afirmen tenir "la certesa" que s'han fet "despeses absolutament injustificades amb interès privat" i que volen que es determinin les "responsabilitats polítiques i judicials" que pugui haver-hi.


Les xifres de la Copa Amèrica, qüestionades

La Copa Amèrica a Barcelona va rebre crítiques des del moment en què es va saber que es faria, però les crítiques es van ampliar molt després que el setmanari La Directa qüestionés l'argumentari que la va fer possible.

Ho va fer amb una investigació que va analitzar l'afirmació que era el tercer esdeveniment esportiu amb més audiència del món, i també les previsions milionàries de visitants que comportaria per a la ciutat i va concloure que es basaven en "dades falsejades".

Informacions periodístiques posteriors van quantificar la despesa pública directa en 58 milions d'euros, xifra admesa per les administracions, però la plataforma opositora afirma que la xifra real ha superat els 80 milions.

Les primeres estimacions de l'INE també han apuntat que l'esdeveniment no només no va portar més turistes a Barcelona, sinó que fins i tot n'han vingut menys que l'any passat.

ARXIVAT A:
Copa Amèrica
Anar al contingut