La capital de Dinamarca vol ser pionera en l'economia d'experiències verdes (GuoJunjun/Wikimedia Commons)

Copenhaguen recompensarà els turistes respectuosos amb la sostenibilitat

L'Ajuntament pretén incentivar accions ecològiques conscients i transformar-les en moneda per a experiències culturals
Redacció Actualitzat
TEMA:
Sostenibilitat

En un moment en què diverses ciutats europees estan afrontant el desbordament turístic que pateixen amb restriccions, tarifes, peatges, etc... a Copenhaguen estan plantejant un enfocament diferent: a partir del 15 de juliol, els turistes que visitin aquesta ciutat i demostrin un comportament respectuós amb el medi ambient i la sostenibilitat tindran recompenses.

Els premis per als visitants que participin en activitats o iniciatives ecològiques, com ara anar en bicicleta, viatjar en transport públic, ser voluntari en granges urbanes o participar en la neteja de determinats espais, tindran avantatges tan variats com àpats gratuïts, visites guiades a museus, una copa de vi o lloguer de caiacs, entre moltes altres coses.

Mikkel Aaro-Hansen, un dels responsables municipals d'aquest nou plantejament, anomenat CopenPay, parla de canviar la mentalitat dels turistes, transformar el turisme: "De càrrega ambiental, a força pel canvi en positiu".

"Un pas important en aquesta transformació és canviar com ens movem a la destinació, què consumim i com interactuem amb els habitants".

La iniciativa que es tirarà endavant a la capital danesa s'ha fixat en un informe sobre sostenibilitat fet l'any passat per un grup d'investigació de mercat. Una dada de l'informe els va cridar l'atenció: mentre el 82% dels consumidors deien que volien actuar de manera més sostenible, només el 22% reconeixia haver canviat realment els seus hàbits.

CopenPay vol salvar la bretxa entre el desig d'actuar de manera sostenible i el comportament real fent que l'acció respectuosa amb el clima sigui una moneda per a les experiències culturals.

I també pretenen --explica Hansen-- "crear un efecte dòmino", inspirar altres ciutats a fer el mateix.

"Esperem que mostrant l'èxit d'aquesta iniciativa, altres ciutats d'arreu s'inspirin per trobar la seva manera d'incentivar un comportament turístic més sostenible i que condueixi a un futur més sostenible per a tothom".


Més d'una vintena de propostes

La simplicitat del sistema permet una fàcil participació: els turistes poden mostrar un bitllet de tren, arribar en bicicleta o presentar una altra prova senzilla d'accions "verdes" que hagin fet per transformar-les en recompensa.

Aquest estiu, doncs, els turistes estan convidats a participar en la iniciativa, amb actualitzacions periòdiques al voltant de les recompenses disponibles a CopenPay. De moment, n'hi ha més d'una vintena.

 

ARXIVAT A:
Turisme Sostenibilitat Dinamarca
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut