El líder nord-coreà, Kim Jong-un, aquesta setmana davant l'òrgan legislatiu de la República Popular Democràtica de Corea
El líder nord-coreà, Kim Jong-un, aquesta setmana davant l'òrgan legislatiu de la República Popular Democràtica de Corea (Reuters / KCNA)

Corea del Nord diu que ha tornat a provar un dron submarí per crear tsunamis radioactius

El règim de Pyongyang justifica les proves com a resposta als exercicis navals realitzats aquesta setmana pels Estats Units, Corea del Sud i el Japó

Corea del Nord ha tornat a provar un dron submarí nuclear amb capacitat de generar tsunamis radioactius, segons ha anunciat aquest divendres el país asiàtic.

Un submarí com aquest s'havia provat al març i a l'abril del 2023 i, aleshores, l'havien batejat com a Haeil-1 (Tsunami-1 en coreà).

Llavors, el règim nord-coreà va dir que aquest dron tenia la intenció de fer atacs furtius a les aigües enemigues i destruir els grups d'atac naval i els principals ports operatius mitjançant la creació d'una gran onada radioactiva generada amb una explosió submarina.


Per què Corea prova un dron submarí?

La dictadura nord-coreana justifica les proves d'aquest divendres. Assegura que són una resposta als exercicis navals realitzats aquesta setmana pels Estats Units, Corea del Sud i el Japó, en les aigües de l'extrem sud de la península de Corea.

Així ho defensa el Ministeri de Defensa nord-coreà en un comunicat difós per l'agència estatal KCNA:

"La nostra postura de contraatacs basada en armes nuclears submarines s'està perfeccionant encara més i les diverses accions de resposta marítima i submarina continuaran dissuadint les maniobres militars hostils dels exèrcits dels Estats Units i els seus aliats."

Les marines dels tres països han estat fent els seus exercicis regulars de tres dies fins dimecres, juntament amb el portaavions nord-americà Carl Vinson.


Inacabable escalada de tensió

En aquest comunicat, Pyongyang també adverteix Washington i els seus aliats sobre "les conseqüències catastròfiques" dels seus atacs i alerta que "no toleraran la confrontació imprudent militar dels enemics".

Aquesta prova submarina arriba dies després que, diumenge, Corea del Nord iniciés els assajos del llançament d'un nou míssil hipersònic de combustible sòlid d'abast intermedi al mar del Japó.

Washington, Seül i Tòquio van criticar que era una greu violació de les resolucions del Consell de Seguretat de l'ONU.

A principis de mes, el règim de Corea del Nord també van fer una altra demostració de força militar: va fer exercicis d'artilleria que van impactar al mar, a tocar de l'espai marítim de Corea del Sud. Un pas més en la inacabable escalada de tensió que es viu entre els dos països.

També al desembre, Corea del Nord va llançar un míssil balístic intercontinental al mar del Japó.


El paper de Rússia

Aquest dimarts, enviats nuclears dels Estats Units, el Japó i Corea del Sud van reunir-se a Seül per condemnar el comerç d'armes de Pyongyang amb Rússia, alhora que el ministre d'Exteriors de Corea del Nord visitava Moscou i es trobava amb el el president Vladímir Putin.

 

 

 

Anar al contingut