Míssil llançat per Corea del Sud al mar del Japó, aquest dimecres (Reuters)

Corea del Nord llança més míssils l'endemà dels "exercicis" de Corea del Sud i els EUA

Els Estats Units intenten que el Consell de Seguretat de l'ONU aprovi més sancions a Corea del Nord, però Rússia i la Xina s'hi oposen
Josep Maria Camps Collet Actualitzat
TEMA:
Corea del Nord

Continua la pugna entre Corea del Nord, d'una banda, i Corea del Sud, el Japó i els Estats Units de l'altra, amb llançament de míssils per part d'una banda i l'altra.

Aquest dimecres els Estats Units van disparar-ne quatre des de Corea del Sud, i aquest dijous al matí --nit de dimecres a Catalunya-- Corea del Nord n'ha disparat dos més.

Tots han estat de curt abast i han caigut al mar del Japó, la zona marítima que queda entre les dues Corees i el Japó, i que tant Corea del Sud com Corea del Nord anomenen mar de l'Est.

Caces nord-americans i sud-coreans fent maniobres, aquest dimarts al mar del Japó (Reuters)

Maniobres militars dels EUA, Corea del Sud i el Japó

Corea del Nord va començar a llançar míssils la setmana passada, després que els exèrcits del Japó, Corea del Sud i els EUA fessin exercicis militars en aquest mar.

Aquest dimarts van llançar el cinquè, d'abast mitjà, que va passar per sobre del Japó, i que va provocar una alerta civil a la població perquè es protegís.

Aquest míssil va caure a l'oceà Pacífic a 3.000 quilòmetres del Japó, amb un recorregut total de més de 4.500 quilòmetres, el més lluny que ha aconseguit enviar el règim de Pyongyang fins ara.


No hi ha noves sancions de l'ONU

En paral·lel a aquesta activitat militar, aquest dimecres els EUA han intentat que el Consell de Seguretat de l'ONU aprovi noves sancions contra Corea del Nord, però Rússia i la Xina s'hi han oposat.

Totes dues potències han responsabilitzat els Estats Units de l'augment de la tensió a la regió: la portaveu russa al Consell, Anna Eistigneeva, els ha acusat de "miopia" i "bel·ligerància":

"És obvi que els llançaments de míssils per part de Piongyang són conseqüència de la miop i bel·ligerant activitat militar al voltant del país portada a terme pels EUA."


Acusacions creuades

A l'altra banda, l'ambaixadora dels EUA a l'ONU, Linda Thomas-Greenfield, ha dit que la realitat és l'oposada, i ha recordat que Corea del Nord ja ha llançat 39 míssils aquest 2022:

"No tolerarem que cap país culpi les nostres accions defensives per respondre a les amenaces de Corea del Nord com la causa inherent d'aquestes amenaces."

L'ambaixadora dels EUA a l'ONU, Linda Thomas-Greenfield, aquest dimecres a Nova York (Reuters)

El govern de Corea del Nord ha reconegut aquest dijous implícitament que els míssils dels últims dies els han llançat en resposta a les maniobres militars al mar del Japó:

"La República Popular Democràtica de Corea està observant com EUA representa una greu amenaça per a l'estabilitat, tornant a desplegar els seus portaavions i grup d'atac en aigües al costat de la península de Corea."


El programa nuclear de Corea del Nord

Darrere la tensió hi ha la intenció del règim liderat per Kim Jong-un de convertir-se en una potència nuclear, i els assajos amb míssils són un element essencial per assolir-ho.

El setembre ja va declarar el país com un estat amb armes nuclears, "completament preparades per fer-les servir quan sigui necessari", va dir. De fet, fa dècades que aquest país intenta desenvolupar armes nuclears.

El dictador nord-coreà Kim Jong-un, en una imatge d'arxiu (KCNA)

En aquest sentit, el juny del 2018 el país es va comprometre a desnuclearitzar-se, després d'una cimera entre Kim Jong-un i Donald Trump, però, dos mesos després, un informe de l'ONU va afirmar que mantenia el programa nuclear.

Sobre aquesta problemàtica, Geng Shuang, ambaixador de la Xina a l'ONU, i en suport a les aspiracions de Corea del Nord, va acusar aquest dimecres els Estats Units de "doble moral":

"En la qüestió nuclear, els EUA juguen una doble moral i estan sotmesos a maniobres polítiques, enverinant l'entorn de seguretat. En aquest context, l'augment de la tensió a la Península no és cap sorpresa."

 

 

ARXIVAT A:
Corea del Nord Corea del Sud Japó Estats Units
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut