Coronació de Carles III: tradició imperial amb petits canvis i menys adeptes que mai
- TEMA:
- Carles III
Carles III del Regne Unit i Camil·la ja han estat coronats en una pomposa cerimònia a l'abadia de Westminster. Ni la Gran Bretanya és l'imperi que era, ni Carles III té el suport que tenia Elisabet II, però la casa reial britànica executa aquest dissabte una coronació que continua una llarga tradició, malgrat alguns canvis.
Un acte amb més de 2.000 convidats que formalitza els poders de Carles III al tron, que ja exerceix des del 8 de setembre, i que tindrà ara el repte de trobar l'equilibri entre la tradició i la modernitat.
És una gran escenificació global, un espectacle que han seguit milions de persones a tot el planeta i que ajuda a mantenir l'imaginari d'aquell imperi que van ser. Avui, la casa reial britànica és l'única d'Europa que encara fa coronacions.
Tot plegat, en un context en què la monarquia cada vegada té menys adeptes. El 58% dels britànics encara es consideren monàrquics, però aquest suport ha començat a minvar entre els joves.
Detingut un líder antimonàrquic
S'estima que la celebració, que s'allargarà en un seguit d'actes de menys transcendència fins dilluns, té un cost d'entre 56 i 110 milions d'euros. En una enquesta recent, més de la meitat dels londinencs posaven en dubte que aquesta xifra s'hagués de pagar amb diners dels contribuents.
Abans de l'inici de la coronació ha estat detingut el líder del moviment antimonàrquic Republic, Graham Smith, i cinc organitzadors més de la protesta antimonàrquica convocada, aquest dissabte, a la cèntrica plaça Trafalgar a Londres.
Segons el diari The Guardian, el grup de detinguts estaven darrere d'una furgoneta de lloguer plena de centenars de pancartes quan els han detingut.
L'espera d'un rei
Carles III fa anys que somia a revolucionar la monarquia, que planifica què farà i com ho farà. La cerimònia de coronació vol ser una demostració que tot el que ha anat proclamant ho complirà, i per això hi ha introduït alguns canvis.
El rei defensa que la monarquia ha de reduir la despesa per adaptar-se als nous temps. Per això simplifica tots els actes vinculats a la coronació. Encara que la imatge és, inevitablement i volgudament, de grandiositat, redueix despeses: hi ha menys convidats, la processó és més curta i hi desfilen menys militars.
Tot i això, Carles arriba al tron quan ja té 74 anys. Avui és un rei envellit i no té ni molt menys la popularitat de la seva mare, Elisabet II, ni tampoc la del seu hereu, Guillem, i la seva parella, Caterina.
També acaba l'espera de Camil·la, que deixa de ser, finalment, la reina consort i acaba així amb l'ombra de Diana Spencer, tan estimada pels britànics.
La coronació
Els actes de la coronació han començat amb la processó del rei, una desfilada protagonitzada per Carles III i Camil·la des del palau de Buckingham fins a l'abadia de Westminster, on es fa la cerimònia de coronació.
Després de mil anys de cerimònies calcades --la primera va ser la de Guillem el Conqueridor--, ara s'introdueixen "petits" canvis: a l'abadia hi ha representants de diferents religions; l'oli amb el qual es fa la unció és totalment vegetal; s'hi han convidat altres cases reials i també centenars de voluntaris; els hereus al tron tinen un paper destacat, quan fins ara només eren espectadors; i el rei porta roba militar, en comptes dels pantalons bombats curts i les mitges de seda dels seus predecessors homes.
Són canvis simbòlics on també se suma la corona de Camil·la. S'ha reciclat i se n'ha desincrustat la peça més emblemàtica, el polèmic diamant Koh-i-Noor, espoliat a l'Índia i reclamat des d'aquest país. Carles també ha reduït la presència del carruatge Golden State Coach, símbol imperial, i només el farà servir per tornar a Buckingham quan ja siguin coronats.
Absències importants
A la cerimònia hi és Enric, el fill petit del rei, però no la seva esposa, Meghan, que s'ha quedat a Califòrnia, als Estats Units. El motiu formal és la coincidència amb l'aniversari del seu fill gran, Archie.
Una altra absència destacada és la del president dels Estats Units, Joe Biden. La seva esposa, Jill Biden, hi és en representació, però els britànics comencen a passar-li comptes. No és a la coronació, però es va passejar durant dies per Irlanda, pels pobles dels seus avantpassats. Una falta de respecte clara per molts ciutadans de la Gran Bretanya.
Després de la coronació
Demà, el 7 de maig, se celebrarà el Concert de la Coronació al castell de Windsor, en què participarà una gran orquestra acompanyada d'una selecció d'un grup d'estrelles musicals eclèctic: des d'Andrea Bocelli fins a Katy Perry, passant per Lionel Richie, Take That i el pianista clàssic Lang Lang.
S'il·luminaran llocs emblemàtics de tot el Regne Unit i tindrà lloc l'anomenat Gran Dinar. Per acabar les celebracions, el dilluns 8 de maig, declarat dia festiu, s'animarà els ciutadans a participar a la Gran Ajuda, una iniciativa per promoure les accions de voluntariat.
- ARXIVAT A:
- Monarquia Regne Unit Reina Elisabet II Carles III