Coronavirus i empresa: Treball demana tancar només per risc "imminent" de contagi
El Ministeri de Treball publica una guia sobre com afrontar el coronavirus en l'àmbit laboral, que les patronals CEOE i Cepyme consideren alarmista
Les empreses hauran d'aturar l'activitat quan hi hagi un perill "greu, imminent i inevitable" de contagi del coronavirus responsable del Covid-19. El Ministeri de Treball ha publicat una guia que transmet a les empreses les normes actualment vigents.
El document adverteix que les empreses tenen l'obligació d'informar de manera immediata dels riscos que existeixen.
Si hi ha un risc greu de contagi, també faculta els treballadors perquè interrompin la seva activitat i abandonin el centre de treball.
"Informar al més aviat possible sobre l'existència de l'esmentat risc."
"Adoptar les mesures i donar les instruccions necessàries perquè, en cas de perill greu, imminent i inevitable, les persones treballadores puguin interrompre la seva activitat i, si fos necessari, abandonar immediatament el lloc de treball."
El teletreball i ERO temporal, una opció
Al marge d'això, recorda la possibilitat de recórrer al teletreball i, si és necessari, a expedients temporals de regulació quan la cadena de producció es vegi afectada, ja sigui per les baixes, perquè no arriben els subministraments o perquè ha caigut la demanda.
En aquests casos, els empresaris no hauran de pagar la Seguretat Social i els treballadors no perdran atur.
La guia també recorda l'obligació de les empreses de garantir la seguretat i salut dels treballadors, amb mesures com aquestes:
"Organitzar el treball de manera que es redueixi el nombre de persones treballadores exposades, establint regles per evitar i reduir la freqüència i el tipus de contacte de persona a persona."
"Proporcionar informació sobre mesures higièniques, com rentar-se les mans amb freqüència, no compartir objectes, ventilació del centre de treball i la neteja de superfícies i objectes."
Treball llança un missatge de tranquil·litat
La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha afirmat que la guia és una mesura de "precaució" davant de possibles incidències:
"Absoluta tranquil·litat a tots els treballadors i treballadores del nostre país. L'únic que fem és actuar amb la precaució deguda i el que situem són tots els canals per preveure situacions que es poguessin donar."
La CEOE i Cepyme ho consideren alarmista
L'argument de Díaz no l'han comprat les organitzacions empresarials CEOE i Cepyme, que han acusat el Ministeri de cometre un "greu error". Consideren que s'ha difós una guia que "genera alerta i confusió" perquè "no correspon amb la valoració del risc feta per Sanitat".
Les patronals retreuen a Treball que "no hagi comptat amb la participació d'empreses i sindicats", tot i que, remarca, ho havien sol·licitat.
La UE i Hisenda no descarten mesures compensatòries
L'impacte del coronavirus en l'economia preocupa les autoritats europees. Tant que, després de reunir-se per videoconferència, els representants de l'Eurogrup fins i tot s'han mostrat disposats a permetre que els Estats gastin més per impulsar l'activitat, encara que això impliqui més dèficit, com ha reconegut el president de l'Eurogrup, Mario Centeno:
"Estem preparats per adoptar més accions polítiques. Això inclou mesures fiscals, si és apropiat, ja que poden ser necessàries per donar suport al creixement."
Els ministres de Finances de la zona euro preveu un impacte "important" del Covid-19 en el creixement econòmic, però esperen que sigui un efecte temporal.
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, tampoc ha descartat mesures fiscals com a compensació:
"Per part del govern, estem preparant-nos i treballant per estar preparats per si, en un moment determinat, el Ministeri de Sanitat allarga el nivell en què està plantejada l'epidèmia en aquest moment i les conseqüències econòmiques comencen a notar-se."
De moment, el Fons Monetari Internacional ha rebaixat en quatre dècimes la previsió de creixement econòmic mundial que havia fet fa només un mes i ha reclamat una resposta coordinada al que consideren un problema global.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus SalutDrets laborals