Coronavirus: La FED aprova el paquet d'estímul financer més gran des de la Gran Recessió
Injectarà 700.000 milions de dòlars en una operació similar a la que va fer durant la crisi financera del 2008
La Reserva Federal dels Estats Units ha tret l'artilleria pesant i ha aprovat el paquet d'estímul financer més gran des de la Gran Recessió. Objectiu: donar confiança als mercats i a la població aixecant un potent mur de contenció que freni les conseqüències econòmiques devastadores que porta el coronavirus, com una altra jornada negra a les borses.
El Banc Central nord-americà ha anunciat aquest diumenge que rebaixa a gairebé zero els tipus d'interès i injecta 700.000 milions de dòlars en l'economia amb la compra de bons del tresor (500.000 milions) i de deute hipotecari (200.000 milions).
A més, urgeix a donar una resposta fiscal agressiva perquè aquest és un "problema multifacètic i requereix respostes de diverses parts del govern", en referència a les negociacions que hi ha en marxa al Congrés dels EUA per llençar un programa fiscal ambiciós per donar suport a empreses i famílies.
Operació coordinada
El pla de xoc anunciat és una operació coordinada amb diversos bancs del món entre els quals el Banc Central Europeu, que recorda l'acció duta a terme després de la caiguda de Lehman Brothers, el 2008. A banda del BCE, la decisió també s'ha pres conjuntament amb els bancs centrals del Canadà, Anglaterra, el Japó i Suïssa.
L'anunci ha arribat per sorpresa, a tres dies de la reunió prevista de l'organisme per a aquesta setmana, un fet que denota la gran preocupació que té el Banc Central nord-americà davant la possible recessió que ve. És la segona vegada que la FED retalla els tipus d'interès en menys de dues setmanes. El 3 de març va anunciar, també de manera sobtada, retallades en el preu del diner de mig punt per a deixar-lo entre l'1 i l'1,25%.
Les mesures es prenen, segons l'organisme, fins que "estiguem confiats que l'economia ha capejat els esdeveniments recents i es troba en el camí d'assolir els seus objectius de màxima ocupació i estabilitat de preus". Amb tot, de moment, el president de la FED, Jerome Powell, descarta tipus d'interès negatius, com han fet altres bancs centrals.
El president Trump, habitualment crític amb la FED i el seu president, s'ha felicitat per les mesures.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus