Cotxes de luxe i un iot comprats pels comissionistes que van vendre mascaretes a Madrid

La Fiscalia Anticorrupció els acusa de quedar-se més del 60% del que va pagar l'Ajuntament de Madrid per mascaretes, guants i tests covid a l'inici de la pandèmia
Josep Maria Camps Collet Actualitzat
TEMA:
Corrupció

La Fiscalia Anticorrupció ha presentat una querella contra dos presumptes empresaris per haver estafat l'Ajuntament de Madrid en la venda de mascaretes, guants i tests covid.

Són Alberto Luceño Cerón i Luis Medina Abascal, aquest habitual de la premsa del cor per ser fill de Nati Abascal i del duc de Feria, i s'haurien embutxacat gairebé 5 milions d'euros.

La querella, feta pública aquest dimecres, és per les enormes comissions cobrades per tres contractes firmats el març del 2020, just a l'inici de la pandèmia del coronavirus a Espanya.

L'acusació a tots dos és d'estafa agreujada, falsedat en document mercantil i blanqueig de capitals, però Anticorrupció afegeix que pot variar "en el moment processal oportú".

Aquest dijous el jutjat d'instrucció 47 de Madrid ha admès a tràmit la querella, i ha ofert a l'Ajuntament de Madrid la possibilitat que es personi en el procediment.


Revelació de fa una setmana

Aquest cas es va conèixer fa una setmana, i llavors es va detallar que Anticorrupció ho estava investigant des del novembre del 2020, perquè hi havien detectat indicis de delicte fiscal i falsedat documental, entre altres.

Llavors l'Ajuntament de Madrid va assegurar que havia aportat "tota la documentació" que els havien demanat i que havien prestat "tota la col·laboració des del primer moment".


A través d'un cosí de l'alcalde

La Fiscalia detalla ara que els contractes els va firmar l'empresa pública Serveis Funeraris i Cementiris de Madrid, SA, perquè era la que podia avançar els diners, un total de 10,8 milions d'euros.

Segons l'escrit de la Fiscalia, al qual han tingut accés diversos mitjans i agències de notícies, Medina hauria aprofitat la seva fama per contactar amb l'Ajuntament a través d'un cosí de l'alcalde, Luis Martínez-Almeida.

L'haurien adreçat a la coordinadora de pressupostos de l'Ajuntament, que hauria negociat amb Alberto Luceño, que s'hauria presentat com a "expert en importació de productes del mercat asiàtic".


Comissions astronòmiques

Luceño també hauria assegurat que era "agent exclusiu" d'una empresa d'importació de Malàisia, que "tenia fàbriques a la Xina a la seva disposició" i que el movia ajudar en un moment tan complicat.

Segons l'escrit de la Fiscalia, tot això era fals i, sobretot, la major part dels diners de la compra d'1 milió de mascaretes, 250.000 tests i 2,5 milions de guants, eren comissions per a ells:

"Els preus els va fixar Alberto Luceño i els va imposar a l'Ajuntament de Madrid, emparant-se en la seva falsa posició de fabricant i d'agent exclusiu de la companyia venedora."

"Va ocultar que un elevat percentatge del preu (aproximadament el 60% de les mascaretes, el 81% dels guants i gairebé el 71% dels tests) corresponia a comissions que els querellats es quedarien."


Guants i tests defectuosos

A més, les mascaretes es van ajustar a les qualitats contractades, FFP2 i KN-95, però no els guants, que eren molt pitjors, i també la majoria de tests no tenien prou sensibilitat per ser útils.

Malgrat això, Luceño es va negar a retornar els diners dels tests i va proposar enviar reactius nous, però segons la Fiscalia "no consta" que s'arribés a fer.


Quatre milions per a un, un milió per a l'altre

La Fiscalia assegura que Alberto Luceño es va quedar quatre milions d'euros i Luis Medina un milió, i també que tots dos es van afanyar a gastar-se els diners en béns de luxe.

I ho exposa amb molt de detall: Luceño es va gastar 60.000 euros en un hotel de Marbella, i tres rellotges marca Rolex per 42.000 euros, però sobretot va comprar cotxes de luxe per valor de 2 milions d'euros.


Cotxes, un iot i una casa de luxe

Aquests cotxes són més d'una desena de marques com Aston Martin, Ferrari, Range Rover, BMW, Mercedes, Lamborghini, Porsche, Range Rover i KTM.

Curiosament la Fiscalia posa en últim lloc la compra d'una casa de luxe a Pozuelo de Alarcón per un milió d'euros.

Medina, per la seva banda, va ser més modest i, entre altres adquisicions, es va limitar a comprar-se un veler de luxe per 325.000 euros, al qual va anomenar "Feria", i que va lluir a les revistes del cor.

L'Ajuntament nega cap relació

Després de fer-se pública la querella, l'Ajuntament de Madrid va afanyar-se a negar cap relació directa de l'alcalde ni de cap familiar seu en aquesta compra del material sanitari:

"L'Ajuntament de Madrid és, en tot cas, el perjudicat per aquests fets i es personarà si es demostra que hi ha hagut un perjudici a les arques públiques."

Poca estona després, el mateix alcalde Martínez-Almeida va comparèixer davant dels periodistes per negar que els querellats haguessin tingut cap tracte de favor, ni per part de l'Ajuntament ni per part seva:

"El familiar meu es va limitar a donar un correu electrònic de l'Ajuntament i a indicar-li que aquesta era la via oficial, a la qual es remetia tothom."


Va agrair-li una donació de mascaretes

En la compareixença l'alcalde va revelar que ell mateix va trucar a Luis Medina poc després per agrair-li que haguessin fet una donació de 183.000 mascaretes, i va assegurar que va ser el consell d'administració de  l'empresa de cementiris qui va aprovar la compra:

"Era car, no era car? Crec que quan tots els grups municipals presents en el consell d'administració van aprovar el contracte, estic segur que hi havia una necessitat molt urgent i no els devia semblar un preu excessiu."

En tot cas, Martínez-Almeida va assegurar que l'Ajuntament es personarà "immediatament" en el procediment judicial com a perjudicat.

Aquest cas el va revelar fa just una setmana el mitjà digital eldiario.es, i des de llavors Martínez-Almeida ha hagut de respondre a moltes preguntes dels periodistes.

En la informació d'aquest mitjà, s'afirmava que els grups municipals havien justificat no haver fiscalitzat els contractes per la urgència i el caos que es va viure el març del 2020 amb l'arribada de la pandèmia.

Segons aquesta informació, l'Ajuntament sí que va aconseguir el retorn de bona part dels diners pagats pels guants, perquè eren de qualitat molt menor a la contractada.

També que tant Luis Medina com Alberto Luceño, sense experiència prèvia en vendes d'aquest tipus, van crear el maig i el juny del 2020, amb pocs dies de diferència, una empresa cadascun.

Totes dues tenien com a objectiu dedicar-se al comerç de "productes diversos" en l'àmbit d'Espanya i també internacional.

 

ARXIVAT A:
Corrupció Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut