Covid a l'Índia: del misteri d'evitar una segona onada a encapçalar els pitjors rècords
Fa dos mesos va semblar que el segon país més poblat del món estava vencent el virus, però ara té les xifres més altes de tota la pandèmia
Ara mateix, el país on el coronavirus està fent més estralls és l'Índia: després de no haver arribat als 100.000 casos diaris en cap moment de la pandèmia, ara supera els 300.000.
I pel que fa als morts, entre l'agost i l'octubre van ser al voltant del miler diaris, i ara són més de 2.000 cada dia, una xifra a què no s'havia arribat mai.
Al febrer, de baixada
La paradoxa és que fa només 2 mesos la notícia era just la contrària: les xifres eren llavors les més baixes des del maig, tant en casos com en víctimes mortals, i es va considerar gairebé una victòria sobre el virus.
Però pocs dies després van començar a pujar, i es van disparar ara fa 20 dies, en què es va superar el màxim històric de casos, i fa una setmana, el màxim de morts.
La corba continua pujant i amenaça de bloquejar del tot la capacitat del sistema sanitari, que ja està al límit, amb falta de llits d'UCI i de subministraments com oxigen i respiradors.
Menys d'una hora d'oxigen
Un dels llocs que està pitjor és la capital, Nova Delhi, amb més de 26.000 casos nous comunicats aquest divendres i 306 morts.
Una xarxa d'hospitals d'aquesta ciutat, Max Healthcare, ha demanat ajuda a través de Twitter:
"Queda menys d'una hora de reserves d'oxigen als hospitals Max Smart i Max Saket. Esperant els subministraments promesos, hi ha més de 700 malalts ingressats que necessiten assistència immediata."
SOS - Less than an hour's Oxygen supplies at Max Smart Hospital & Max Hospital Saket. Awaiting promised fresh supplies from INOX since 1 am. @drharshvardhan @msisodia @PMOIndia @ArvindKejriwal @PiyushGoyal @SatyendarJain over 700 patients admitted, need immediate assistance 🙏🏼
— Max Healthcare (@MaxHealthcare) April 23, 2021
El drama de trobar un llit d'hospital
Amb els hospitals plens, el problema és trobar un llit per tractar els malalts, i els familiars es veuen obligats a peregrinar per les ciutats buscant-ne.
Això està forçant històries molt dures, com la de Saroj Kumar Pandey, conductor d'ambulàncies a Lucknow, ciutat de l'estat d'Uttar Pradesh, intentant salvar la seva neboda.
Segons informa el diari britànic The Guardian, la neboda, de 22 anys, va emmalaltir greument de Covid-19 i Kumar va repassar infructuosament una dotzena d'hospitals.
Només va aconseguir ingressar-la una nit en una clínica privada, però l'endemà va haver de tornar a casa, on la jove va morir després de poques hores per falta d'oxigen.
Víctimes joves
Aquesta és una característica de l'actual onada de Covid-19 a l'Índia: la majoria dels malalts ingressats tenen menys de 40 anys.
Precisament la piràmide d'edat del país, el segon més poblat del món, amb gairebé 1.400 milions d'habitants, era una de les possibles explicacions a la poca incidència fins ara.
Perquè la meitat de la població té menys de 25 anys i només un 6% és més gran de 65 anys, el perfil més afectat fins ara per la Covid-19.
Mentrestant, la capacitat dels crematoris s'ha vist superada i s'han hagut d'improvisar cremacions massives.
Nova variant del virus
Una de les possibles causes podria ser l'anomenada variant índia del coronavirus, la B.1.617, detectada a l'octubre i que ara s'està estenent ràpidament, a l'Índia i al món.
Encara se sap molt poca cosa d'aquesta variant, amb menys de 700 seqüenciacions, per gairebé 400.000 de la variant coneguda com a britànica, però podria ser més contagiosa i evadir l'acció de les vacunes.
De moment, però, molts països ja han restringit o prohibit els vols procedents de l'Índia, com és el cas del Regne Unit.
Crítiques al govern
Una altra causa podria ser el relaxament de les restriccions des del febrer, després que el govern celebrés la baixa incidència del coronavirus al país i el copiessin els estats.
En aquest sentit, a les xarxes socials sovintegen les crítiques al primer ministre Narendra Modi, amb l'etiqueta #ModiMadeDisaster ("desastre creat per Modi").
Les crítiques es fan extensives a les dades oficials sobre víctimes de Covid-19, amb moltes sospites que moltes de les morts per coronavirus no s'hi arriben a incloure.
La dada que sí que certifica objectivament el creixement de la pandèmia al país és el percentatge de positius de les proves que es fan cada dia: en 2 mesos ha passat de l'1,7% al 17%.
- ARXIVAT A:
- Covid-19Coronavirus