El certificat Covid s'anomena "green pass" a Itàlia (iStock)

Covid Party: les festes per contagiar-se i obtenir el certificat, investigades a Itàlia

L'objectiu és obtenir el certificat sanitari, obligatori al país per tenir feina o accedir al lleure, sense vacunar-se o haver-se de fer proves negatives
Actualitzat
TEMA:
Covid-19

La Fiscalia de Bolzano, la capital del Tirol del Sud, al nord d'Itàlia, ha obert una investigació sobre les anomenades "coronafestes" o "Covid party", una pràctica que s'ha posat de moda, sobretot entre els joves, per contagiar-se de la Covid-19 amb la intenció de superar la malaltia i poder obtenir el certificat sanitari.

Es tracta de festes privades en les quals almenys un dels participants és portador del virus. Precisament, al Tirol del Sud és on hi ha les xifres més altes de contagis al país. També hi està molt arrelada l'oposició a les vacunes entre la comunitat de llengua alemanya, segons mitjans locals. El fenomen d'aquestes festes no és únic de la zona; també n'hi ha a les regions de l'Alto Adige i la Ligúria.

La intenció dels participants és obtenir el certificat sanitari, conegut a Itàlia com a "green pass" i que és obligatori per a la feina i el lleure, sense haver-se de vacunar o fer-se una prova que certifiqui que s'és negatiu.

El certificat Covid s'anomena "green pass" a Itàlia (Reuters/Yara Nardi)

Patrick Franzoni, vicecoordinador de la unitat de Covid de Bolzano, explica que en una festa es poden infectar una desena de persones.

"En un local tancat, amb una persona positiva de la variant delta es poden infectar fàcilment entre 5 i 10 persones en una nit (...) Estem parlant sobretot de joves que, preocupats per les possibles restriccions per als que no tenen el "Green Pass" (certificat sanitari) intenten així aconseguir la immunització."

Segons ha dit als mitjans "molts joves estan convençuts que és només una grip", però "hi ha conseqüències a llarg termini i ells també poden acabar a l'hospital".

De fet, les "coronafestes" han provocat, de moment, l'hospitalització de tres persones i dues estan en Unitats de Cures Intensives.


"Busco positiu per infectar-me de Covid"

La recerca per xarxes socials de persones amb Covid per participar en aquestes festes o per infectar particulars, fins i tot a canvi de diners, és el què ha  portat la Fiscalia italiana a obrir una investigació. Un xat de Telegram anomenat "Covid Party" s'ha clausurat, segons publica el canal d'informació skytg24, .

En aquest xat, s'hi podien llegir missatges d'aquest tipus:

"Busco positiu de Covid-19 a la zona del baix Piamont o Ligúria, disposat a immunitzar-me amb Covid original, amb un pagament a acordar. Als interessats els passo el meu mòbil per privat. Ho necessito per trobar feina. Actualment estic a l'atur i sense paga."

Segons el mitjà italià, la dificultat de trobar persones que s'hi prestin ha fet estendre la cerca a regions de tot el país, i hi ha usuaris que estan disposats a fer llargs viatges per aconseguir el seu objectiu.

A Itàlia, el certificat Covid es necessari per treballar i accedir a l'oci (Reuters/Guglielmo Mangiapane)


Estudien mesures per als no vacunats

Tot i que totes les regions del país estan catalogades com a "zona blanca", sense restriccions pel coronavirus, les regions del nord temen que ben aviat hi pugui haver un increment de limitacions a causa de l'augment de casos a Alto Adige, Friül Venècia-Julia, Veneto, Ligúria i Vall d'Aosta.

La situació ha portat els governadors regionals a demanar una reunió urgent amb el govern per estudiar l'adopció de noves restriccions. La majoria de representants regionals són partidaris que aquestes limitacions afectin només els no vacunats o els que no tinguin el certificat sanitari, com a Àustria, on van confinar inicialment només els no vacunats, o a Alemanya, on se'ls restringeix l'oci.

Han pujat les vacunacions en primeres dosis al Tirol del Sud però els contagis i les hospitalitzacions han augmentat i el percentatge d'immunització encara és baix. El governador, Arno Kompatscher, i el conseller de Salut, Thomas Widmann, proposen al govern de Roma poder adoptar en els pròxims dies el sistema alemany del "2G", que només donaria mobilitat als vacunats i als recuperats en sis mesos. El certificat continuaria sent necessari per anar a treballar.

Coronafestes, esteses a Alemanya i Àustria

Pecisament la pràctica de les corona-festes prové d'Alemanya i Àustria, on està molt estesa. Fins i tot hi ha casos, segons alerta el vicecoordinador de la unitat de Covid de Bolzano, en els quals pares antivacunes han portat els seus fills escolars de primària a reunir-se amb positius de Covid per desenvolupar el contagi i la immunització.

ARXIVAT A:
Covid-19 Coronavirus Itàlia Salut
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut