Covid persistent: Pacients que han estat a l'UCI continuen amb seqüeles un any després
Després de més d'un any i mig de pandèmia, ja es va veient l'herència que deixarà la Covid en forma de seqüeles en les persones que han passat per l'UCI. La recuperació és lenta i angoixant perquè se sap que hi haurà gent que no arribarà a refer-se del tot.
La meitat de tots els que han tingut una Covid greu, amb necessitat de suport ventilatori, encara tenen els pulmons afectats sis mesos després. Alguns milloren, però a l'any encara n'hi ha que no s'han recuperat.

Oriol Sibila, cap de la secció de Neumologia de l'Hospital Clínic, explica que per a aquests malalts, un cop surten de l'hospital i ja no hi ha risc de morir per la malaltia com tenien mentre estaven ingressats, comença "el llarg camí de recuperar qui eren abans d'emmalaltir".
Això provoca frustració entre els pacients i els seus cuidadors, com explica la cap de la secció de Neumologia de l'Hospital de Bellvitge, Maria Molina:
"Els pacients estan contents d'haver sobreviscut, però als 12 mesos, el que és molt curiós és que els pacients i els cuidadors, la majoria ens comuniquen una frustracio per sentir que no estan exactament igual que abans de patir la infeccio greu."

Les persones més grans i les que han tingut la malaltia més greu, encara que siguin joves, són les que més risc tenen de patir aquestes seqüeles. Tot plegat els provoca una sensació molt desagradable:
"És una sensacio terriblement desagradable, passen els mesos i es continua ofegant a la que fa petits esforços, a la que vol anar a comprar, a la que vol pujar unes escales... ja no et dic anar en bicicleta o anar a córrer...", explica Oriol Sibila.

Molts d'aquests pacients amb Covid persistents tenen angoixa i malsons durant mesos que no els deixen descansar. Les seqüeles poden afectar diferents parts del pulmó i tenir diferents graus de severitat. El que més els preocupa són les fibrosis:
"En comptes de reparar-se correctament i fer el teixit com estava abans, el pulmó, per diferents factors, no té aquesta capacitat reparativa i fa com una cicatriu", diu la doctora Molina.
"El pulmó queda rígid, queda fibrosat, i això és irreversible. Estem veient que es dona en un 5% dels casos de Covid greu. És un tant per cent baix, però no és insignificant", remarca el doctor Sibila.
La vacuna protegeix de la Covid greu, i per tant, també evita aquestes conseqüències a llarg termini. Oriol Sibila reconeix que és frustrant veure que encara hi ha gent reticent a vacunar-se "després de tants mesos de veure gent afectada i als quals costa tant recuperar una bona qualitat de vida".
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Covid-19SalutVacunes