Crearan una borsa de substituts amb feina tot el curs per pal·liar la falta de professors

El Departament d'Educació vol combatre la manca de professorat amb mesures com aquesta, contractant substituts anualment que cobreixin diferents baixes al llarg del curs

Anna Bonet Martínez / Àgata Fàbregas GomisActualitzat

El 8 de setembre va ser el dia d'aquest curs escolar que més vacants de mestres i professors van quedar sense cobrir; amb un total de 431. El tercer dia de curs, doncs, de cada 10 places vacants només se n'havien pogut cobrir 6. Davant la dificultat de cobrir aquestes places, el Departament d'Educació té previst crear un grup estable de substituts el curs que ve, docents que estaran contractats tot l'any i aniran cobrint les baixes a mesura que es vagin produint.

És una mesura que busca donar certa estabilitat laboral a alguns docents substituts que "tindran feina garantida de l'1 de setembre al 31 d'agost", segons ha explicat la directora general de Professorat i Personal de Centres Públics, Dolors Collell.

El departament planteja que, quan aquests mestres i professors no estiguin cobrint baixes a les escoles i instituts, el seu lloc de feina sigui als serveis territorials de la seva zona.

El Departament preveu iniciar els contractes anuals per substituts el curs que ve (3Cat)

Per ara, els sindicats veuen bé aquesta solució, però en reclamen més. "S'ha de començar a prendre mesures des d'ara mateix, com facilitar l'accés a la universitat fent gratuïts els graus i màsters", reivindica Iolanda Segura, portaveu del sindicat majoritari, USTEC-STEs.

"Evidentment, cal un increment salarial, perquè hem perdut un 20% del poder adquisitiu des del 2009" afegeix.


La manca de professorat, un problema endèmic

Fa molt de temps que hi ha problemes per cobrir certes vacants als centres públics. Segons les dades d'USTEC-STEs, cada setmana queden entre 200 i 400 places sense cobrir.

En casos com la informàtica el percentatge de no cobertura de substitucions és pràcticament del 100% i un fet semblant passa amb moltes especialitats de formació professional i en matèries com cultura clàssica.

A l'Institut de Tecnologia de Barcelona, hi treballa un equip de 70 persones. El seu director, Alberto Vila, explica que al setembre faltaven cinc docents. "Tot i que al llarg del curs sí que se n'han incorporat alguns, mai hem tingut tota la plantilla ni esperem tenir-la en tot el curs, com ja ens va passar l'any passat i fa dos anys", afegeix.

En casos com la informàtica, el percentatge de no cobertura de substitucions és pràcticament del 100% (3Cat)

Entre les raons, d'una banda, no hi ha prou professors especialistes, sobretot a FP i secundària. Preocupa la manca de professors d'informàtica, matemàtiques, tecnologia o català; mentre que a primària falten professors de música i de francès.

De l'altra, el fet que algunes baixes siguin inicialment curtes les fa menys atractives. Tot i que es puguin allargar en el temps, és habitual que docents que ja tenen una altra feina, com per exemple en una escola concertada, no acceptin nomenaments de curta durada.

"Per una substitució de 15 dies o d'un mes no deixen una feina", explica Belen Alcon Vidal, directora de l'Institut Baix Penedès del Vendrell. En aquest centre fa més de dos mesos que un centenar d'alumnes no poden fer classe de tecnologia, ja que no han aconseguit cobrir la baixa de la professora titular.

Si el professor que està de guàrdia casualment també imparteix tecnologia els estudiants poden avançar matèria, però si no és així el docent de guàrdia els posa les feines que ha enviat la professora que està baixa.

Les matemàtiques són una de les matèries que tenen menys docents a la borsa de substitucions (3Cat)

La manca de docents, però, és un problema mundial, segons l'informe de la UNESCO del 2022, que calcula que el 2030 faltaran 69 milions de mestres i professors; fet que afecta no només països en vies de desenvolupament, sinó també països desenvolupats com França, els Països Baixos, el Japó, Anglaterra o els Estats Units.


Una aplicació per agilitzar els nomenaments

Amb el mateix objectiu de reduir la quantitat de vacants que queden buides, el Departament d'Educació també està dissenyant una aplicació per agilitzar els tràmits dels nomenaments des del mòbil, que ara es fan a través del web.

Educació remarca que és la conselleria que gestiona més contractacions, amb gairebé 90.000 treballadors a tot el sistema educatiu, dels quals més de 81.000 són personal docent, de manera que les vacants que queden per cobrir setmanalment suposen menys del 0,5% dels treballadors.

Segons Educació, aquests professors substituts tindran feina garantida de l'1 de setembre al 31 d'agost (3Cat)

A més, recorda que a banda d'aquestes novetats des de fa un temps ja s'apliquen d'altres mesures.

És el cas de l'opció de fer hores extres de classe per als professors de català i informàtica, una mesura a la qual, de moment, aquest curs només s'hi han acollit 11 docents, mentre que l'any passat van ser 52.

En aquest sentit, el Departament també permet que mestres i professors es puguin inscriure a borses de més especialitats, segons la seva formació.

A més, contracta especialistes de català mentre cursen el màster universitari en Formació del Professorat, amb el compromís que l'acabin en un any. Des del curs 2023-2024 aquest màster s'ofereix també en modalitat en línia a la UOC.

 

ARXIVAT A:
Educació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut