Les accions de Credit Suisse, a l'alça després que el BNS surti al rescat amb 50.000 milions
La banca espanyola assegura que "rotundament no hi ha risc de contagi" per la crisi de Credit Suisse ni per la fallida del Silicon Valley Bank
Credit Suisse ha aconseguit guanyar temps i s'ha recuperat aquest dijous a la borsa, després de l'anunci que el Banc Nacional Suís (BNS), el banc central de Suïssa, li concedirà el préstec de 50.000 milions de francs suïssos (50.750 milions d'euros) que havia demanat per "enfortir de manera preventiva la seva liquiditat".
Després de l'anunci de la petició del crèdit del BNS, les accions de Credit Suisse ja havien pujat més d'un 35% en les operacions prèvies dels mercats financers, i també el valor dels seus bons. Al seu tancament a la borsa de Zúrich ha revalorizat les seves accions un 20%.
Dimecres, les accions havien caigut justament un 24% en el que va ser un nou dia negre per al sector financer mundial, sacsejat des que la setmana passada el banc nord-americà Silicon Valley Bank (SVB) va fer fallida.
Credit Suisse ja ha explicat que destinarà una part del crèdit a recomprar títols de deute per valor de 3.200 milions de dòlars, per estalviar-se el pagament d'interessos.
Problemes de liquiditat
El BNS ja havia anunciat que, si calia, donaria liquiditat a Credit Suisse, el 17è banc més gran d'Europa, considerat "d'importància sistèmica" ("too big to fail", massa gran per caure, en l'expressió utilitzada en anglès) arran de la crisi de 2008.
L'any passat, Credit Suisse va tenir pèrdues per valor de 7.400 milions d'euros, una xifra 4,5 vegades superior a la del 2021, que va portar-lo a presentar un pla de reestructuració en tres anys.
Malgrat tot, la pèrdua de confiança dels clients va fer que Credit Suisse patís una retirada d'efectiu per valor de 126.000 milions d'euros.
Dimecres, la gota que va fer vessar el vas va ser l'anunci del Banc Nacional Saudita, posseïdor del 10% de les accions del Credit Suisse, que no podien donar més assistència financera a l'entitat per fer front als problemes de liquiditat.
Les accions de Credit Suisse van baixat per sota dels 2 francs suïssos per primera vegada en els 167 anys d'història d'aquesta entitat, que feia temps que arrossegava problemes de liquiditat fruit d'anys de decisions d'inversió arriscades.
El Banc Nacional Suís i l'Autoritat Suïssa de Supervisió del Mercat Financer (FINMA) van assegurar que Credit Suisse compleix amb "els requisits de capital i liquiditat imposats als bancs amb importància sistèmica", una declaració que no va generar prou confiança fins que s'ha confirmat la concessió del crèdit.
El director executiu de Credit Suisse, Ulrich Koerner, ha assegurat que la base de liquiditat del seu banc és "molt, molt forta".
"Caldrà temps per recuperar la confiança"
Diversos analistes consultats per l'agència Reuters coincideixen a valorar que la concessió del crèdit és una bona notícia que aportarà tranquil·litat, però consideren que amb aquesta ajuda no n'hi haurà prou per foragitar les preocupacions dels inversors i que "caldrà temps per recuperar plenament la confiança", en paraules d'Andreas Venditti, estrateg de valors de Bank Vontobel.
"No hi ha risc de contagi"
La banca espanyola assegura que "rotundament no hi ha risc de contagi" per la crisi de Credit Suisse ni per la fallida del Silicon Valley Bank.
Així ho ha defensat Alejandra Kindelán, presidenta de l'Associació Espanyola de Banca (AEB), la patronal bancària, en una intervenció en el Nueva Economía Fórum.
Ha remarcat que SVB "és una altra mena d'entitat" amb un model de negoci diferent, i que Credit Suisse és un banc que fa temps que se sabia que tenia dificultats.
Kindelán s'ha mostrat "més convençuda que mai que a Espanya tenim els millors bancs d'Europa i, possiblement, del món".
Ha admès, però, que hi ha "una crisi global de desconfiança" i que "estem en un moment de molta volatilitat en els mercats i de molta incertesa". Un context en el qual "s'ha de distingir, fixar-se en els fonamentals", ha dit.
- ARXIVAT A:
- Banca