Creen 6.000 llocs de treball en el sector TIC a Catalunya en l'any de la pandèmia
Empreses de noves tecnologies tenen dificultats per trobar personal format en l'àmbit digital i fins i tot ja busquen aquests perfils fora
Entrevistes per videotrucada a Polònia, Alemanya, Ucraïna o el Marroc. Això és el que fa l'"start-up" Copernic, que fa plataformes digitals per a empreses. Com que li costa trobar programadors, analistes de dades o enginyers, els ha començat a buscar fora, gràcies a una iniciativa de l'Ajuntament de Barcelona i la Mobile World Capital. Una jornada d'entrevistes que en altres ocasions s'hauria fet presencial anant a algun d'aquests països. Així ho explica el director general de Barcelona Activa, Fèlix Ortega:
"En aquests moments costa trobar perfils amb competències digitals arreu. Hi ha molta empresa que està ubicada aquí que necessita aquests perfils, i no els podem oferir. A Europa passa una mica el mateix i, de fet, per això tenim també molts programadors, moltes persones amb competències digitals que se'n van fora, també, a treballar per a empreses de fora."
En el cas de Copernic han crescut durant la pandèmia, ja que moltes empreses o organitzacions han començat a necessitar plataformes per fer cursos, actes o conferències online. De fet, han passat de ser tres treballadors a dotze en els últims mesos i per això ara han començat a buscar fora de Catalunya. I ho han fet no només perquè aquí no troben personal format. Un dels seus fundadors, Xavi Creus, afirma que aquí els salaris "han crescut moltíssim a nivell digital, fomentat per grans empreses que s'han instal·lat aquí, com va passar anteriorment a Silicon Valley o a Tel-Aviv." Afirma que "s'arriba a un sostre" i que quan això passa s'ha d'anar a buscar personal fora.
La demanda de perfils per treballar en l'àmbit digital no ha parat de créixer, però s'ha disparat amb la pandèmia. Es calcula que, des de principis d'any, el sector TIC ha creat 6.000 nous llocs de feina a Catalunya. Segons el responsable del programa de Talent Digital de la Mobile World Capital, Jordi Arrufí, això ha passat per la pandèmia:
"Ha portat grans projectes tecnològics, com és el teletreball massiu, com és la comercialització de productes a través d'internet, el comerç electrònic o, per exemple altres projectes de prestació de serveis en línia, com la formació, o fins i tot serveis d'assistència sanitària online. Tot això ha comportat projectes de digitalització, de transformació digital; per tant, demanda de serveis del sector TIC."
Per això aquest sector ha permès que, fins i tot, durant els mesos del confinament hi ha qui trobés feina. És el cas de la Laura García, que explica que va pensar "com poder aprofitar totes aquelles hores que li quedaven lliures". Tot i tenir feina, es va matricular en diversos cursos a la universitat a distància. I en poc temps va tenir una oferta de feina d'una companyia asseguradora per unir-se a un projecte digital que estan desenvolupant.
Sociòloga de formació, ha treballat sempre en l'àmbit de les assegurances, i s'ha anat formant en l'àmbit digital. De fet, les acadèmies de codi han vist com creixia la demanda durant els mesos de pandèmia. Una formació molt intensa, però de pocs mesos, que permet reorientar la carrera professional cap al sector digital.
El canvi de feina, però, no ha permès a la Laura trepitjar la que serà la seva oficina. Des de l'estiu treballa a casa, i no ha pogut conèixer ni els seus companys ni el seu cap, però assegura que s'hi ha acostumat.
- ARXIVAT A:
- Tecnologia