Creen un dispositiu per detectar la insuficiència cardíaca amb una mostra de saliva
S'ha desenvolupat en el marc del projecte europeu KardiaTool i amb la participació dels instituts de Microelectrònica i de Ciències de Materials de Barcelona
Una mostra de saliva pot ser suficient per detectar de forma ràpida una insuficiència cardíaca. Investigadors europeus, entre els quals n'hi ha de centres catalans del CSIC, han presentat el dispositiu que permetria descobrir a temps una malaltia que afecta 26 milions de persones a tot el món.
El petit dispositiu portàtil s'ha dissenyat en el marc de la plataforma KardiaTool, un projecte europeu en què participen 14 institucions de 9 països, entre ells científics de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC) i de l'Institut de Ciències de Materials de Barcelona (ICMAB -CSIC).
De moment, els resultats s'han exposat en tres articles científics publicats a les revistes Analytica Chimica Acta, Chemosensors i Molecules.
Tot i ser petit i de baix cost, el dispositiu és un vertader laboratori portàtil, que incorpora components diversos, com sistemes microelectrònics, sensors integrats, compostos bioquímics i nanopartícules magnètiques.
El primer component s'anomena ImmunoFET i permet detectar un biomarcador que assenyala que hi ha insuficiència cardíaca.
ImmunoFET s'ha produït a la sala blanca de l'IMB-CNM-CSIC. Conté nitrur de silici i és capaç de detectar, en una mostra de saliva, un dels biomarcadors de la insuficiència cardíaca: el factor de necrosi tumoral-α (TNF-α).
Aquest biosensor pot capturar el marcador, però després cal fer l'anàlisi per confirmar-ho. Com que la concentració dels biomarcadors a la saliva és menor que a la sang, cal augmentar-la.
Això es fa amb nanopartícules magnètiques que tenen anticossos específics, fabricades a l'ICMAB-CSIC. Els anticossos capturen els biomarcadors.
Finalment, altres dispositiu permeten esbrinar la concentració del biomarcador.
El sistema és senzill d'utilitzar, com explica Francesc Teixidor, que dirigeix l'equip de l'ICMAB-CSIC:
"El dispositiu automàtic desenvolupat no requereix personal especialitzat i és una eina que pot indicar ràpidament la gravetat de la insuficiència cardíaca. Creiem que pot ser molt útil per al personal mèdic, especialment per planificar i avaluar l'eficàcia dels diferents tractaments per als pacients".
Segons l'OMS, la cardiopatia isquèmica és la principal causa de mortalitat al món. L'any 2019 va suposar nou milions de morts globals, 4,5 vegades més que l'any 2000. Es calcula que afecta 26 milions de persones a tot el món.
- ARXIVAT A:
- SalutTecnologiaRecerca científica