Creen una alternativa a Google Classroom per protegir les dades dels alumnes
- TEMA:
- Educació
Les eines digitals fa temps que han entrat a les escoles i ho han fet, en bona part, de la mà de Google. Són gratuïtes, intuïtives i fàcils de fer servir, però no permeten controlar l'ús que es fa de les dades personals i això fa temps que genera preocupació entre la comunitat educativa. Finalment, l'Ajuntament de Barcelona i el Consorci d'Educació han impulsat una alternativa pública més garantista amb la informació dels menors.
La nova eina es diu Digital Democràtic (DD) i l'ha desenvolupat la plataforma Xnet, que treballa per protegir els drets digitals. El col·lectiu i l'administració van anunciar un acord per digitalitzar les aules sense perdre de vista la privacitat i seguretat de les dades.
Una eina al marge de les grans tecnològiques
Fins ara ja existien eines de software lliure, com Moodle, però no estaven integrades en una sola plataforma i sovint requerien més formació.
En canvi, segons explica la coordinadora d'Xnet, Simona Levi, la nova 'suite' "és molt semblant pel que fa a la usabilitat a les eines a què estem acostumats", però és de codi obert i auditable, que vol dir que "totes les dades que es generen estan controlades per la comunitat educativa". Dit en altres paraules, es prescindeix de les grans companyies tecnològiques.
La plataforma permet crear entorns virtuals d'ensenyament, editar i compartir documents o fer videotrucades, com han pogut comprovar els primers docents que han provat el sistema:
Prova pilot en tres centres educatius de Barcelona
De moment l'han provat tres centres educatius de Barcelona de manera pilot --les escoles Montseny i Àngel Baixeras i l'institut Maria Espinalt-- i aquesta setmana s'organitzen formacions adreçades a tota la comunitat educativa. S'hi han inscrit més de 250 persones, entre les quals hi ha docents, famílies, entitats i investigadors.
Arnau Monterde, director d'Innovació Democràtica de l'Ajuntament de Barcelona, considera que "la millor manera de tenir un control sobre les dades és apostar per polítiques digitals sobiranes". També subratlla que les institucions públiques han d'exigir "més transparència a les grans tecnològiques".
A partir d'ara, la voluntat és oferir la plataforma a més escoles i instituts de la ciutat --la previsió és arribar a uns 5.000 alumnes en una primera fase--, i també a equipaments municipals que fan formació, com biblioteques i centres cívics.
200.000 euros pressupostats aquest any
L'Ajuntament ha informat que, a més dels 140.000 euros que el govern municipal hi va destinar el 2021 com a inversió inicial, se n'han pressupostat 200.000 més per a aquest 2022 per desenvolupar la resta de la primera fase del projecte.
A partir de l'abril es podran recollir les peticions d'altres centres de la ciutat que es vulguin sumar al pla.
Les dues empreses que han desenvolupat Digital Democràtic són IsardVDI i 3iPunt. Per donar forma a l'eina, han utilitzat un seguit de plataformes ja existents com Moodle, per a les aules formatives; Nextcloud, com a espai col·laboratiu i correu electrònic; Onlyoffice, per a l'ofimàtica; BigBlueButton, per a les classes virtuals, i WordPress, per crear entorns web.