Creen una guia científica per entendre i combatre l'envelliment cel·lular
Purificació Barceló
Redactora de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en ciència
@pjbarc- TEMA:
- Recerca científica
Investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) participen en la creació d'una guia a escala internacional per comprendre l'envelliment cel·lular.
El projecte apareix publicat en un article a la revista CELL i recopila la màxima informació possible per identificar correctament les cèl·lules envellides de l'organisme, anomenades cèl·lules senescents.
Les cèl·lules senescents són les que han perdut la capacitat de dividir-se i de contribuir a un funcionament correcte de l'organisme. Com que no desapareixen es van acumulant i danyen els òrgans perquè segreguen molècules inflamatòries i enzims que degraden els teixits.
Per això, detectar-les i eliminar-les pot obrir un nou camp d'actuació per frenar l'aparició de moltes patologies vinculades a l'envelliment.
Pautes efectives
Fa més de 6 dècades que els científics van descriure aquesta mena de cèl·lules, però el procés de senescència cel·lular sovint és font de malentesos per la dificultat d'identificar correctament les cèl·lules que es troben en aquest estat.
Ara, amb l'article publicat a la revista Cell es busca, precisament, donar pautes als equips d'investigació perquè les puguin identificar amb més facilitat en viu.
És el que explica Juan Carlos Acosta, un dels investigadors que ha participat en el projecte. "S'està identificant i anomenant cèl·lules senescents en els teixits a coses que nosaltres pensem que probablement no ho són."
Aquest problema és el que ha impulsat la comunitat científica a elaborar aquesta mena de manual: "Volem reunir tota la informació que tenim i tots els marcadors que reconeixem com a senescents."
"Per donar una guia a aquests autors sobre els 4 o 5 marcadors essencials que s'han d'identificar per dir si en un teixit hi ha una cèl·lula senescent o no".
Menys malalties associades amb l'edat
La identificació correcta de les cèl·lules senescents permet abordar malalties associades a l'envelliment, com el càncer, la fibrosi pulmonar, malalties cardiovasculars i neurodegeneratives, en què aquestes cèl·lules danyades tenen molta influència.
I és que reconèixer-les permet ampliar la recerca per provar d'eliminar-les, i sobre això ja hi ha l'evidència científica que demostra que ajuda el cos a envellir millor.
Juan Carlos Acosta recorda que "a la dècada del 2000 es van fer experiments en què s'eliminaven selectivament aquestes cèl·lules i es va demostrar que els ratolins envellien millor, o sigui, tenien menys malalties relacionades amb l'envelliment."
"Ara s'estan intentant generar fàrmacs que eliminin selectivament les cèl·lules senescents."
També se les anomena cèl·lules zombis. Com que contribueixen al deteriorament associat a l'edat, són un objectiu de la indústria farmacèutica, que veu en la capacitat d'eliminar-les un possible remei per a malalties molt diverses.
Una guia oberta
Com que la recerca en aquest camp encara és molt incipient, la guia és activa i flexible i té com a objectiu facilitar la feina d'investigadors de tot el món. "No és com una guia mèdica en què s'estableixen criteris molt rígids, perquè això, de fet, ha de ser flexible", explica Acosta, "perquè estem fent una investigació bàsica on hi ha conceptes que poden anar canviant i evolucionant, o que es poden millorar".
Els investigadors esperen que aquest treball es converteixi en una referència central en el camp d'investigació de la senescència cel·lular, una àrea que atrau molta atenció pel seu paper en l'envelliment i en el càncer, i pel potencial terapèutic que s'hi entreveu.
- ARXIVAT A:
- Biomedicina Càncer Recerca científica