Policia i manifestants durant els últims aldarulls (Reuters)

Creix el conflicte a l'Equador: enfrontaments violents entre manifestants i policia

Els manifestants han ocupat la seu de l'organisme encarregat del control fiscal de l'Estat
Redacció Actualitzat

Augmenta la tensió a l'Equador després de deu dies de protestes per la retirada del subsidi al combustible per part del govern de Lenín Moreno. 

Aquest vespre a Quito, indígenes i estudiants s'han enfrontat un altre cop a les forces de seguretat. Els líders de la protesta han acceptat a última hora el diàleg que va oferir aquest divendres el president Lenín Moreno perquè torni a subvencionar els carburants, com s'ha fet durant quatre dècades.

Els manifestants han ocupat la seu de l'organisme encarregat del control fiscal de l'Estat.

Ja havien ocupat el parlament nacional

La policia ha desallotjat amb contundència els manifestants que havien ocupat de manera pacífica el parlament nacional, a la capital, Quito. S'han disparat gasos lacrimògens que han provocat corredisses entre els manifestants i que en alguns casos han respost amb el llançament de còctels molotov.
 

Lenín Moreno oferint-se a dialogar

Fins aquest moment s'havia rebutjat la proposta de diàleg de Moreno:

"Faig una crida als dirigents per dialogar directament amb mi. Seguem!"


...l'organització indígena criticava l'actuació policial. Aquesta és la reacció de Wesley Anchatipan, un dels manifestants:

"Ens han atacat sense cap motiu. També a la gent gran i a les dones. Responsabilitzem a la policia nacional i al govern assassí de Lenín Moreno per les morts que hi pugui haver!"

 

Un dels manifestants culpant la policia de la situació 

El col·lectiu indígena, que lidera les protestes, diu que només parlaran amb el president si retira el decret d'augment dels carburants, que també inclou la retirada de diverses subvencions estatals.


Incidents als voltants del Parlament

L'entorn a l'Assemblea Nacional ha tornat a ser la zona dels enfrontaments entre agents antidisturbis i milers de manifestants indígenes. El centre de Quito ha estat novament l'escenari dels incidents després de la treva improvisada de dijous pel funeral d'Inocencio Tacumbi, líder indígena mort durant les protestes, una de les quatre persones que fins ara han perdut la vida en els aldarulls.

Hi ha hagut diversos ferits tant per part dels policies com per part dels concentrats, sense que s'hagi donat una xifra concreta de les persones hospitalitzades.
 

Barricades en la batalla campal entre els manifestants i les forces de seguretat (EFE) 

Les forces de seguretat han omplert de gas lacrimogen els exteriors de la seu del poder legislatiu equatorià. Això ha provocat estampides entre els manifestants, que han llançat artefactes casolans contra els agents.

 

 

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut