Creix el nombre d'infants en situació vulnerable inscrits als casals d'agost de Barcelona
Són gratuïts i aquest estiu se n'han beneficiat 1.200 nens i nenes de famílies amb pocs recursos, una xifra que s'ha multiplicat gairebé per 10 des que es van posar en marxa ara fa 8 anys
L'estiu es pot fer molt llarg per algunes famílies, sobretot si els pares no poden fer vacances durant el mes d'agost. Per poder oferir activitats de lleure educatiu quan gairebé tot està tancat, l'any 2016 l'Ajuntament de Barcelona va posar en marxa els casals Baobab dins del Pla de Barris.
El que va començar com un pla pilot a Besòs-Maresme, Verneda-La Pau i Raval-Gòtic -amb la participació de 135 criatures- és ara un projecte consolidat que s'ha estès a 15 barris amb majoria de població vulnerable.
Els 1.200 nens i nenes que hi han participat aquest mes d'agost gairebé multipliquen per 10 el nombre inicial d'inscrits.
El regidor d'Educació i responsable del Pla de Barris de l'Ajuntament, Lluís Rabell, explica que després de la pandèmia, la necessitat d'espais de trobada per a infants vulnerables ha crescut i el consistori ha fet l'esforç de crear més places. De fet, les places als casals Baobab s'han doblat respecte a les que s'oferien el 2019.
Aquesta setmana hem visitat el casal que s'ha fet a l'escola Eduard Marquina. L'activitat està pensada per a nens i nenes de 6 a 12 anys. S'organitzen dos torns de 15 dies amb 50 places per torn. Els casals són gratuïts -es fan de 9 del matí a 3 de la tarda- i el dinar també hi està inclòs.
Beneficiats a proposta de les escoles
Una de les característiques més singulars dels casals Baobab és que la meitat de les places estan reservades per als infants que proposen directament les escoles del barri o els serveis socials, els que coneixen més bé les necessitats de cada família.
Paola Bisús de la Guàrdia és la coordinadora de 4 dels 15 casals que ofereix l'Ajuntament i explica que les famílies els "valoren moltíssim i estan molt agraïdes". La millor prova del valor que els hi donen és que l'assistència és altíssima. Pràcticament no hi ha absentisme.
Pel que fa a les activitats que s'ofereixen, són les clàssiques de tots els casals d'estiu: jocs, remullades amb aigua i excursions.
També són una oportunitat per conèixer altres nens del barri. Una de les monitores, la Cèlia Santiago, explica que un dels objectius és "que els infants es relacionin amb nens i nenes d'altres cultures, perquè n'hi ha molts que són immigrants".
"A casa estaria dormint"
Entre els nens i nenes que han passat aquest mes d'agost al casal de l'escola Eduard Marquina, n'hi ha molts que hi participen des de fa uns quants estius. És la millor alternativa que tenen, com expliquen en Jael i l'Aaron:
"Aquí m'ho passo molt bé... A casa estaria dormint i no m'agrada. / De vegades a casa t'avorreixes i sempre és el mateix."
L'activitat estrella d'aquest estiu ha estat la sortida que han fet al Tibidabo, que en aquest context té un valor afegit, com subratlla la coordinadora d'alguns d'aquests casals:
"Sempre és guai anar al Tibidabo, però en un altre casal els nens potser ja hi han anat 4 o 5 cops. No és el mateix que anar-hi per primera vegada. Per aquests nens, és una oportunitat... No s'ho podien creure, perquè no estava dintre de les seves expectatives."
El casal pot obrir la porta a l'esplai
La majoria dels monitors que treballen als casals Baobab són del mateix barri i també fan de monitors als esplais de la zona. Abans d'acabar els casals, proposen als nens i nenes que s'hi apuntin per poder continuar fent activitats de lleure els caps de setmana durant tot l'any escolar. I ja n'hi ha uns quants que sembla que en tenen ganes.
Ara que toca revisar el Pla de Barris per als propers 4 anys, l'Ajuntament de Barcelona ja ha dit que vol continuar ampliant el nombre de places d'aquests casals gratuïts per a famílies vulnerables durant els mesos d'agost.
- ARXIVAT A:
- Educació Infància PobresaAjuntament de Barcelona