
Creix la bretxa salarial entre homes i dones directius d'empresa per primer cop en 8 anys
Hi ha més dones directives, però la desigualtat en els salaris trenca la tendència de descens i se situa en el 12,9%
El nombre de dones amb càrrecs directius en empreses públiques i privades ha augmentat en l'últim any, però, en canvi, cobren menys, en concret, el 12,9% menys que els homes, un 1,7% menys que fa un any, el primer retrocés des del 2017.
És la principal conclusió de l'informe "Bretxa salarial i presència de la dona en llocs directius 2025", fet públic aquest dimarts per l'escola de negocis EADA i la consultora en recursos humans ICSA.
Elaborat amb les dades salarials de 80.000 persones d'entre el març del 2024 i el febrer del 2025, assegura que el sou mitjà dels directius és de 95.541 euros, mentre que el de les directives és de 84.647.
Pel que fa als càrrecs intermedis, els homes cobren un 11,6% més, 43.702 euros contra 39.159, i els homes empleats també cobren més que les dones, 30.985 euros contra 28.253, un 9,7% més.
En concret els directius cobren 2.511 euros més de mitjana que fa un any, mentre que les directives cobren 984 euros més. Els càrrecs intermedis han perdut sou: 1.834 euros ells i 1.429 elles.
Només un 9,2% de dones en l'alta direcció
Els àmbits on hi ha menys presència femenina són a les direccions TIC i de producció, amb el 5,1% i el 5,8% respectivament, seguit de la direcció comercial, el 7,5%, i la direcció general, el 9,2%.
On n'hi ha més és a la direcció de comunicació, el 40,9%, seguit de recursos humans i màrqueting, el 34,6% i el 32,5%, respectivament, mentre que a direcció d'administració i finances són un 19,3%.
Són percentatges molt similars als del 2009, amb un lleuger augment en comunicació, màrqueting i recursos humans. En canvi, en direcció general, comercial, producció i TIC han baixat des de llavors.
En aquests anys, en càrrecs directius el percentatge de dones ha passat del 12,8% al 16,9%, i la bretxa salarial ha tendit a baixar, del 17% a l'11,2% l'any passat, però ara s'ha trencat aquesta tendència.
"És imprescindible transformar les estructures laborals"
Indry Canchila, codirectora tècnica de l'informe i sòcia d'ICSA, afirma que cal prendre's com una prioritat redissenyar els llocs de treball i les polítiques retributives:
"Una bretxa del 12,9% i una presència femenina del 16,9% en càrrecs directius evidencien que l'evolució cap a la igualtat en el sistema laboral espanyol encara no s'ha consolidat."
Per la seva banda, Aline Masuda, investigadora d'EADA que ha col·laborat en l'informe, afirma que encara hi ha "barreres en sectors històricament masculinitzats" que frenen l'entrada de dones en llocs directius:
"És imprescindible transformar les estructures laborals per garantir que l'accés i el desenvolupament professional de les dones no impliquin una penalització salarial ni concessions injustes."
"Impacte mínim" de les mesures legals
Les conclusions de l'informe asseguren que les mesures que s'estan aplicant per reduir aquesta bretxa estan tenint "un impacte mínim" en la majoria de casos i que cal frenar "la contínua masculinització de l'empresa".
També que les obligacions legals en aquest àmbit només afecten un 1,6% de les empreses, i que l'impacte real arribarà quan les empreses de menys de 50 treballadors també les facin seves.
De tota manera, aquesta afirmació contrasta amb les dades del mateix informe: les grans empreses tenen un 19,3% de dones en càrrecs directius, les mitjanes un 28,4% i les petites el 52,3%.