Creix la pressió sobre els hospitals el dia que entren en vigor noves restriccions
Aquest dilluns entren en vigor noves restriccions a la mobilitat i per a bars i restaurants (EFE/Enric Fontcuberta)

Creix la pressió sobre els hospitals el dia que entren en vigor noves restriccions

Als hospitals hi ha 181 pacients Covid més que fa vuit dies. En aquest temps el risc de rebrot ha crescut gairebé 200 punts

RedaccióActualitzat

Fa vuit dies que, amb algunes oscil·lacions, la pressió de la pandèmia sobre els hospitals no para de créixer.

La Covid-19 està en expansió, a Catalunya, fins al punt que aquest dilluns entren en vigor noves restriccions a la mobilitat i, sobretot, al sector de la restauració, que es podrien mantenir durant totes les festes de Nadal, fins a l'11 de gener.

Aquest dilluns, la consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, informen sobre la situació de la Covid a Catalunya.

Divendres, el govern va avançar les noves restriccions i va anunciar que d'aquí una setmana, el 28 de desembre, les revisarà en funció de les dades epidemiològiques.

Pere Aragonès, vicepresident amb funcions de president, confia que no caldrà adoptar "mesures extremes" per frenar la pandèmia.


Més pacients Covid ingressats

Aquest dilluns hi ha 1.623 persones ingressades en els hospitals públics i privats catalans; el diumenge 13 n'hi havia 1.442. És a dir: al cap de vuit dies els hospitals públics i privats atenen 181 pacients Covid més.

La pressió no es nota tant a les UCI, on ara hi ha 327 malalts crítics amb coronavirus, set més que fa vint-i-quatre hores. Aquesta última setmana ha arribat a haver-n'hi 351.

 

 


La velocitat de propagació també sembla que es podria començar a estabilitzar: l'Rt està en 1,52, una centèsima menys que aquest diumenge.

Fa una setmana va ser l'últim dia que es va mantenir per sota de l'1, la xifra a partir de la qual aquest indicador mostra que la pandèmia està en expansió. Ara fa tres dies que està just per sobre de l'1,5.

 

 


Actualment, cada 100 persones amb Covid-19 en contagien 152 més, de mitjana. Dit d'una altra manera: dues persones amb coronavirus en contagien tres més.


Unes festes de "maxim risc"

En la roda de premsa de Salut i Interior també hi ha intervingut Jacobo Mendioroz, coordinador de la Unitat de Seguiment de la Covid-19 a Catalunya, que ha admès que la situació epidemiològica "és difícil d'interpretar".

Ha explicat que les dades obtingudes amb els tests d'antígens, que permeten veure abans les oscil·lacions de l'Rt, indiquen que "no estem tenint una pujada tan gran com s'esperava inicialment". La tendència, de tota manera, la sabrem a les portes de Nadal, un cop tinguem les dades dels pròxims dies.

Amb tot, Mendioroz ha remarcat que "és important que no ens relaxem" i ha demanat que tothom tingui present que les festes són una "situació de màxim risc".


Les noves restriccions, en vigor

Des d'aquest dilluns, bars i restaurants només poden obrir al matí i al migdia per fer esmorzars i dinars, i a la nit només per vendre menjar per endur-se o a domicili, que és l'únic servei que poden oferir els locals situats en centres comercials.

 

El govern vol reduir la interacció social (EFE/Enric Fontcuberta)


La mobilitat queda limitada a l'àmbit comarcal, tots els dies de la setmana, excepte per anar a veure un familiar i per anar a un destí fix com un hotel o una segona residència, a més de les excepcions vigents fins ara, com són anar a treballar, tenir cura d'algú o una situació d'emergència.


El risc de rebrot, a l'alça

L'índex de creixement potencial de la pandèmia (EPG), més conegut com a risc de rebrot, es manté a l'alça i arriba als 366 punts, dotze més que un dia abans.

 

 


El risc de rebrot va trencar la tendència a la baixa diumenge passat, quan va pujar quatre punts, fins als 171.

En vuit dies, ha crescut 195 punts.

En les últimes vint-i-quatre hores, a Catalunya s'han notificat 980 casos nous i 40 morts per coronavirus.

 

 


Des de l'inici de la pandèmia es té constància que hi ha hagut 373.091 contagis i 16.623 víctimes mortals.

Fins a 10.301 persones han mort en hospitals o centres sociosanitaris; 4.356, a residències; 975, a casa, i 991 més no han pogut ser classificades per falta d'informació.


Sense constància de la nova soca

Sobre la nova soca de Covid-19 detectada al Regne Unit, Mendioroz ha explicat que no es té constància que hagi arribat a Catalunya, però ha afegit: "Això no vol dir que no hagi pogut arribar, és possible que no s'hagi detectat o que no hagi produït gaires casos".

Vergés s'ha mostrat partidària de no permetre l'aterratge d'avions procedents del Regne Unit, com han fet 14 països de la Unió Europea i d'altres de la resta del món. Ho defensa com una mesura preventiva per evitar "penedir-nos" de no haver-ho fet.

A més, ha explicat que ja ho ha fet saber a Salvador Illa, el ministre de Sanitat.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Desescalada
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut