Bosses de plàstic d'un sol ús amb nansa, encara habituals en molts comerços
Les bosses de plàstic d'un sol ús amb nansa encara són habituals a molts comerços (Canva)

Creix prop d'un 18% l'ús de bosses de plàstic amb nanses, tot i la prohibició de donar-les gratis

El govern admet que no té prou quantificades les sancions que s'estan aplicant, però adverteix que reforçarà els controls

Enllaç a altres textos de l'autor

Montse Poblet

Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en crisi climàtica

@montsepoblet
Actualitzat

Els catalans i catalanes cada cop fem servir més bosses de plàstic quan anem a comprar. Tot i la davallada que hi va haver quan es va prohibir distribuir-les gratis, en dos anys hi ha hagut un increment de prop d'un 18% en l'ús d'aquests productes d'un sol ús que distribueix el comerç. S'ha passat de 310 milions l'any 2020 a 365 el 2022, 55 milions més.

Així ho indica un estudi de l'Agència Catalana de Residus que ha pogut avançar Catalunya Ràdio, coincidint amb el Dia Internacional sense Bosses de Plàstic.


Molt contaminants, però també molt arrelades

Des de l'aplicació d'aquesta nova normativa més restrictiva, la majoria dels supermercats i grans superfícies han passat a cobrar cada bossa de plàstic amb nanses -les que fem servir per portar els productes fins a casa- i n'han reduït molt la distribució, però en el comerç més petit, molts cops es continua regalant

A aquestes xifres encara s'hi han de sumar les de les bosses de secció -les que ens donen per la fruita, el peix, la carn o els embotits-. Tot i que les de plàstic estan prohibides, només el 2022 se'n van donar prop de 560 milions.

Les anomenades 'bosses de secció' també es continuen fent servir, tot i la prohibició
Les anomenades "bosses de secció" també es continuen fent servir, tot i la prohibició (Canva)

El director de l'Agència Catalana de Residus, Isaac Peraire, admet que aquesta situació s'està produint i que, a més, no tenen quantificades les sancions per aquesta pràctica en els últims anys.

"S'han fet gairebé 1.000 inspeccions, però no sabem les sancions i, per tant, hem de reforçar aquesta part i recordar que n'hi pot haver i que n'hi haurà. Cal fer complir aquesta transformació necessària."

Peraire matisa que, des del 2022 fins ara, ens trobem en una situació d'estancament, que tampoc considera positiva. En aquest sentit, subratlla que és important oferir més formació, tant als comerciants com al conjunt de la ciutadania, per animar-los a trobar alternatives.


Cobrar per generar nous hàbits

Segons els experts, un dels problemes és que "continua tenint molt de pes la idea que has d'oferir al client un envàs perquè s'endugui el producte, que a més ofereix una visió de falsa higiene". Així ho assenyala Rosa Garcia, directora de Rezero, fundació integrant de la xarxa internacional contra la contaminació del plàstic, que, així i tot, es mostra optimista de cara al futur.

"Ens ha faltat una normativa específica. En el moment que comencin a cobrar les bosses de secció, el seu consum es reduirà."

Precisament, Rezero està impulsant una prova pilot per reduir les bosses i embalatges de plàstic als establiments de menjar per emportar. Serveixen els àpats en envasos reutilitzables que el client pot tornar al mateix establiment o a un altre de la xarxa.

El plàstic d'aquestes bosses pot trigar segles a descompondre's
El plàstic d'aquestes bosses pot trigar segles a descompondre's (Unsplash)

Nené Lamarana, de la cafeteria Tarannà de Barcelona, és una de les que hi participen.

"Es poden reutilitzar més de 300 vegades. La persona que ho utilitza té un codi QR: escaneges, ho portes a casa i ho pots retornar on et pertoqui."

Des de Rezero subratllen que l'única solució per acabar amb l'ús excessiu de bosses i embalatges de plàstic passa per anar a comprar amb bosses i envasos reutilitzables, que totes les botigues estan obligades a acceptar.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientSostenibilitatCrisi climàticaComerç
Anar al contingut