Lloguers massa bons per ser reals: alerten d'estafes amb suplantacions d'identitat i anuncis

Expliquem el cas de dues persones que han intentat llogar un habitatge per internet i han acabat estafades per haver-ho tramitat fora de les webs oficials

Yolanda Marzabal / Leticia MarcosActualitzat

La Clara volia celebrar el seu aniversari a Menorca el mes d'agost amb una colla d'amics. Tots hi van posar diners i ella s'encarregava de llogar l'allotjament.

Al portal immobiliari Vrbo va trobar la casa ideal, ni molt cara ni molt barata, amb piscina i amb lloc per a les 20 persones que tenia pensat convidar.

Va contactar amb els propietaris pel xat del portal, però de seguida van passar a concretar els detalls per whatsapp. Va ser llavors quan li van enviar un link perquè concretés la reserva i el pagament:

"Em vaig refiar i vaig clicar. Era exactament igual que la pàgina del portal. Tot súper ben cuidat. Era exactament igual que l'aplicació real. Vaig pagar 3.000 euros."


"Em vaig posar histèrica"

Uns dies abans de viatjar va escriure per whatsapp al mateix número i ja no existia:

"Em vaig posar histèrica, vaig contactar amb el centre d'ajuda de Vrbo i vaig saber que me l'havien colat del tot i mira que, havent estudiant dret, em miro molt aquestes coses."

La Clara va posar una denúncia als Mossos que li van explicar que el compte a on havia fet la transferència ja s'havia tancat:

"Van actuar molt ràpid. Em vaig sentir molt malament, perquè els diners eren de tots als que havia convidat al meu aniversari. Ara tinc molt clar que mai has d'entrar a un link per fer una compra o reserva, sempre ho has de fer a través de la pàgina original."

Els Mossos demanen que sempre es posi denúncia

Aquest sistema de clonació de pàgines amb què van estafar la Clara és un dels molts mètodes que es fan servir en el món immobiliari. Segons el sector i segons confirma la policia, el degoteig de denúncies és constant i les fórmules varien.

El cap de la unitat d'investigació de Mossos de Sarrià-Sant Gervasi, el sergent Guillem Tejero, recorda la importància de denunciar per petita que sigui la quantitat estafada:

"És l'única forma de saber el que està passant i, a més, de vegades, d'una estafa de 300 euros podem estirar el fil i arribar-ne a més."

Guillem Tejero, sergent de la Unitat d'Investigació Sarrià-Sant Gervasi dels Mossos

Una estafa per una suposada habitació a Barcelona

"Habitació en pis compartit al carrer Balmes de Barcelona per 400 euros al mes amb despeses. Lluminós i amb espai". Un anunci massa llaminer per no contactar-hi.

Això és el que va pensar la Cristina quan va veure aquest anunci al portal Idealista. Ella, estudiant universitària, estava a Menorca, d'on és originària.

Després de parlar molta estona amb la inquilina que rellogava l'habitació concretant tots els detalls, i per por de perdre l'habitació va acceptar pagar un dipòsit i un mes de lloguer per avançat per reservar-lo. Uns 800 euros en total.

"La noia era molt simpàtica i em va dir que si pagava la reserva ja era meva l'habitació i que ja no l'ensenyava més. Ara bé, és cert que va ser molt insistent perquè li fes la transferència el més aviat possible."

La suposada propietària li va enviar un contracte signat amb tots els detalls i per correu li anava resolent tots els dubtes sobre els detalls del pis. Tot amb una gran aparença de legalitat.

Contracte utilitzat en una estafa

Dues transferències internacionals a Lituània

Però, quan va ser el moment de visitar el pis..., telèfon apagat i res més:

"Vaig veure que no responia els missatges i vaig entrar a Idealista per contactar-hi a través del xat intern. Llavors vaig veure que posava que hi havia sospites d'estafa i ja s'havia retirat l'anunci. Aquí ja vaig saber que m'havien estafat."

Cristina Mauriz Gelabert ha denunciat una estafa en el lloguer d'una habitació a Barcelona

La Cristina també va posar una denúncia als Mossos, però de moment sense resultats. El fet que fossin dues transferències internacionals a Lituània, el país on té la seu el banc de nova generació Revolut, fa més difícil rastrejar els diners.

La policia adverteix que si ens faciliten comptes bancaris internacionals és un clar senyal d'alerta.


Mai facilitar dades fora de les pàgines oficials

La policia també alerta del perill de facilitar dades personals o documents a desconeguts, tal com adverteix Tejero:

"Els estafadors molt sovint utilitzen aquestes dades, se les guarden, per fer noves estafes."

De fet, víctimes d'aquestes estafes ja han denunciat que només amb una nòmina i un DNI han demanat crèdits a nom seu sense saber-ho. 

Per això mateix, l'Associació Espanyola de Banca recomana davant de qualsevol sospita informar el banc i denunciar.

Les màfies exploten la tensió i l'angoixa dels que busquen pis

La falta d'oferta de pisos a preus raonables, especialment a les grans ciutats o en zones molt turístiques, ha fet aflorar aquesta pràctica.

Des d'Idealista, un dels principals portals de recerca immobiliària, reconeixen que és un fenomen molt difícil d'aturar.

Segons Beñat de Coso, de l'equip de comunicació d'Idealista, tenen un sistema informàtic per pentinar la web 24 hores al dia per detectar possibles fraus, però no n'hi ha prou.

"Les màfies són molt conscients de la tensió i de l'angoixa de moltes famílies per trobar un lloguer a un preu raonable i per tant forcen la màquina perquè baixin la guàrdia i cometin errors."

De Coso recomana "no avançar mai diners a un desconegut sense haver vist el pis en persona i sospitar de qualsevol oferta que sigui massa atractiva, que estigui molt per sota del preu de mercat:

"Si ens fa sospitar el més probable és que pugui ser una estafa."

 

ARXIVAT A:
PolicialHabitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut