Creixen les protestes a Bielorússia per "frau electoral" abans d'una jornada de vaga

Segon dia de manifestacions amb almenys una persona morta, segons reconeixen les autoritats

RedaccióActualitzat

A Bielorússia, s'han intensificat les protestes després d'uns resultats electorals molt qüestionats. El partit del fins ara president, Lukaixenko, hauria obtingut el 80 per cent dels vots. L'oposició no accepta la victòria i ha convocat una aturada general per aquest dimarts.

Els activistes opositors han començat aquest dilluns una segona jornada de protestes. I les autoritats han confirmat la mort d'una persona.

 

 

Les autoritats han bloquejat internet i això ha complicat tant l'organització d'accions conjuntes com també que circuli la informació. I per dificultar que la gent arribi al lloc on s'havien citat d'entrada, s'han tancat totes les estacions de metro del voltant.

La informació arriba amb comptagotes. Hi ha hagut desenes de detencions. La nit de diumenge es va saldar amb més de de 3.000.

També s'han produït incidents i detencions en altres ciutats del país com Brest i Grodno.


Denuncia de frau electoral

L'oposició considera que hi ha hagut una tupinada majúscula i un recompte de vots fraudulent per atorgar al president, que governa el país des del 94, el 80% dels vots.

La seva rival, Svetlana Tikhanóvskaia, li ha demanat que faci un pas al costat sense exercir la violència que s'ha vist en les últimes hores i ha instat als bielorussos que no es quedin callats.

Mentre Aliaksàndar Ryhòravitx ha defensat l'actuació dels antidisturbis, ha acusat l'oposició de planejar la presa d'edificis públics i ha denunciat que les protestes estan patrocinades per països estrangers com la República Txeca i Polònia.

La Unió Europea, els Estats Units, el Canadà, el Regne Unit han criticat el procés electoral i han demanat al president bielorús que aturi la repressió violenta i respecti el dret de manifestació. En canvi la Xina o Rússia han felicitat el seu col·lega sense cap retret.


Ofensiva contra l'oposició

Les eleccions presidencials han estat marcades per l'ofensiva contra l'oposició. La mateixa Tikhanóvskaia va haver de substituir el seu marit, un popular bloguer opositor, Serguei Tijanovski, que va ser condemnat al maig per incitació a la violència.

Dos dels rivals més forts de Lukaixenko han estat empresonats just abans dels comicis i un tercer candidat potencial, Valeri Tsepkalo, va fugir a Rússia després de rebre un avís de què també seria detingut en breu.

Dissabte, el dia abans de la jornada electoral, va ser detinguda la cap de campanya de Tikhanóvskaia. Les autoritats bielorusses van dir que havia estat un error i finalment va sortir en llibertat.

Les eleccions s'han fet sense observadors internacionals i amb bona part de la premsa internacional vetada.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut