Manifestants propalestins cremen una bandera israeliana davant el consolat d'Israel a Istanbul (Reuters/Dilara Senkaya)

Creixen les protestes arreu dels països àrabs després de l'atac a l'hospital de Gaza

A poc a poc, la ira i les mostres de suport cap als palestins s'escampen pels països àrabs amb manifestacions a Cisjordània, Turquia, Tunísia, el Líban i Jordània, entre d'altres

La matança a l'hospital d'Al-Ahli, a Gaza, per la qual s'acusen mútuament Israel i Hamas, ha fet sortir al carrer milers de persones en senyal de protesta. També ha provocat comunicats de rebuig de governs i entitats en defensa dels drets humans i jornades de dol oficial, com les que s'han declarat, per exemple, al Líban o a Síria.

Diverses ciutats de Cisjordània, el territori palestí que controla el partit oficialista Fatah, a diferència de Gaza, on governa Hamas, han acollit manifestacions de rebuig.

Nablús, Ramal·lah, Tubas, Hebron o Tulkarem són algunes de les localitats on hi ha hagut concentracions aquesta nit i on també se n'han convocat per aquest dimecres.

Protesta a Tubas, Cisjordània, per la mort de centenars de civils a l'hospital d'Al-Ahli (Reuters/Raneen Sawafta)

També en ciutats d'altres països, com Istanbul, Teheran o Beirut. El Líban i Síria han decretat tres dies de dol oficial en record de les víctimes del bombardeig, que ha deixat 500 morts i centenars de persones ferides.

Protesta davant el consolat israelià a Istanbul, aquest dimarts (Reuters/Dilara Senkaya)

El ministre d'educació libanès ha ordenat tancar les escoles, els instituts i les universitats a tot el país per denunciar "la desgràcia contra la humanitat i contra els països que continuen callats" després d'aquesta matança. I tots els hospitals i institucions sanitàries del país guardaran un minut de silenci al migdia com a senyal de protesta per l'atac i de dol per les víctimes.

Milers de persones s'han manifestat a Beirut, aquesta nit (Reuters/Zohra Bensemra)

Diverses organitzacions, inclòs el moviment Hezbollah, han convocat concentracions de protesta per aquest dimecres davant de les ambaixades dels Estats Units com la d'Awkar, a l'est de Beirut.

L'ambaida dels Estats Units a Beirut, blindada (Reuters/Zohra Bensemra)

Unes ambaixades que s'han blindat i a les quals s'ha tallat l'accés per carretera, amb blocs de filferro, després que aquesta nit fossin assenyalades com el blanc de les protestes dels manifestants. De fet, alguns, davant de la impossibilitat d'arribar-hi, van llançar pedres i còctels Molotov que van provocar un incendi davant la seu diplomàtica. 

Dos homes s'enfilen amb la bandera palestina a l'ambaixada dels Estats Units a Beirut (Reuters/Zohra Bensemra)

Els Estats Units aconsella no viatjar al Líban

De fet, els Estats Units ha recomanat els seus ciutadans no viatjar al Líban i ha autoritzat la repatriació del personal de les ambaixades que no sigui d'emergència "per la imprevisible situació de seguretat" al país.

En un comunicat, el departament d'Estat nord-americà ha demanat als seus compatriotes que evitin viatjar al Líban per la inseguretat vinculada amb "l'intercanvi de coets, míssils i artilleria entre Israel i Hezbollah o d'altres faccions militars armades."

Manifestació davant l'ambaixada francesa a Teheran (Reuters/Majid Asgaripour/WANA)

Alerta de l'ambaixada espanyola a Turquia

El president turc, Tayyip Erdogan, ha qualificat l'explosió a l'hospital de Gaza com "l'últim exemple d'atacs israelians desproveïts dels valors humans més bàsics".

Durant la nit, milers de persones han sortit als carrers amb banderes palestines i consignes denunciant Israel en almenys una dotzena de ciutats turques, i han arribat fins a l'entorn de l'ambaixada israeliana de la capital, Ankara.

Xoc entre policies i manifestants davant de l'ambaixada israeliana a Ankara (Reuters/Cagla Gurdogan)

La policia ha fet servir espais pebre i canons d'aigua per dispersar els milers de manifestants que també han intentat entrar al recinte del consolat d'Israel a Istanbul, la ciutat més gran de Turquia. Cinc persones han estat detingudes i s'han hagut de desplegar centenars d'agents de policia i fins a deu vehicles de canons d'aigua, a més de barreres metàl·liques per protegir l'edifici.

Manifestants propalestins a Istanbul (Reuters/Dilara Senkaya)

Aquesta nit, l'ambaixada d'Espanya a Turquia ha aconsellat als residents espanyols que evitin els desplaçaments innecessaris, que extremin les precaucions i que evitin els voltants de les ambaixades i els edificis oficials davant de les manifestacions convocades a la capital turca i en altres ciutats del país.


Protestes davant de l'ambaixada francesa a Tunis

A Tunis, la ira dels manifestants s'ha adreçat a l'ambaixada francesa. Unes 2.000 persones s'hi han dirigit aquesta nit per protestar contra "l'agressió" israeliana a la Franja de Gaza i han demanat la destitució de l'ambaixador francès i també del dels Estats Units, pel seu suport a Israel.

Protesta davant l'ambaixada francesa a Tunis (Reuters/Zoubeir Souissi)

Els manifestants cridaven consignes demanant "l'alliberament de Palestina" i acusant Macron d'"assassí". La mobilització es va convocar a través de les xarxes socials.

A Tunísia, els manifestants han protestat davant de l'ambaixada francesa al crit de "Macron assassí" (Reuters/Zoubeir Souissi)

Fa una setmana, l'ambaixada dels Estats Units a Tunis va anunciar que tancava els serveis d'atenció al públic durant dos dies com a mesura de precaució, tot i assegurar que no tenia coneixement de cap amenaça "específica o creïble" contra els seus ciutadans.


Rumors d'un intent d'assalt a l'ambaixada israeliana a Jordània

A Jordània, la policia ha dispersat desenes de manifestants que s'acostaven a l'ambaixada israeliana, davant dels rumors que tenien intenció d'assaltar les instal·lacions. Els concentrats han cremat pneumàtics, però no han intentat trencar el cordó policial. L'ambaixada va ser evacuada el segon dia de conflicte, i el seu personal va abandonar el país.

ARXIVAT A:
Guerra a GazaPròxim Orient
Anar al contingut