El testimoni de Rocío Carrasco va tenir una audiència de 3,7 milions d'espectadors (Europa Press/Telecinco)

Creixen un 61% les trucades per violència masclista coincidint amb el cas Rocío Carrasco

Tant el telèfon de la Generalitat 900 900 120 com el WhatsApp i el telèfon del Ministeri d'Igualtat han rebut una allau de consultes arran de l'emissió del programa de Telecinco
Redacció Actualitzat
TEMA:
Violència masclista

Les trucades al servei d'atenció a dones que pateixen violència masclista s'han disparat un 61% l'última setmana de març, coincidint amb l'emissió, a Telecinco, del programa en què Rocío Carrasco va denunciar maltractaments psicològics i físics per part del que ara és el seu exmarit, l'exguàrdia civil Antonio David Flores.

Segons l'Observatori de la Igualtat de Gènere de l'Institut Català de les Dones, la línia de telèfon 900 900 120 va rebre 348 trucades la quarta setmana de març. És un 61% més que l'anterior, quan van ser 216.

Els dies de març que va rebre més trucades van ser el 23 i el 25, amb 71 i 75, respectivament.

 

La docusèrie "Rocío, contar la verdad para seguir viva" es va estrenar el diumenge 21. El pic de trucades van ser el dia 23 a les 11 del matí, amb 11, i el dia 25, a la mateixa hora, amb 8.

 

El testimoni d'una supervivent ajuda altres víctimes

Segons la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Laura Martínez Portell, els testimonis de dones supervivents tenen un impacte "positiu" a l'hora de fer visible la violència masclista de les dones que n'han patit.

Casos com aquest, ha afegit, ajuden a "identificar" situacions de violència a dones per a qui és més difícil fer aquest pas.

A més del testimoni de Rocío Carrasco, en les últimes setmanes ha tingut ressò la sèrie "Nevenka", que explica el cas de Nevenka Fernández, la primera demandant d'Espanya que va guanyar una querella contra un polític, l'exalcalde de Ponferrada,  per assetjament sexual, fa 20 anys.

Rocío Carrasco ha denunciat el seu cas a la televisió anys després de portar-lo als jutjats

"Que una dona amb un gran altaveu comparteixi i detalli aquestes situacions fa que moltes dones s'hi vegin reflectides i facin el primer pas per demanar ajuda", ha comentat. També hi contribueix que molts mitjans se'n facin ressò i difonguin la línia d'atenció a les víctimes.

Durant el primer trimestre de l'any, fins al 28 de març, el telèfon va rebre 2.725 trucades: 884 al gener, 833 al febrer i 1.008 al març.

El telèfon 900 900 120 és un servei gratuït i permanent 24 hores per accedir a l'atenció especialitzada que ofereix un equip de professionals de l'advocacia, la psicologia, el treball social i la medicina, i també és una porta d'accés a la resta de serveis i recursos de la xarxa d'atenció integral contra la violència masclista. En situacions extremes, el servei contacta directament amb emergències policials i de salut.

A partir d'aquest 1 d'abril, els Mossos activaran un WhatsApp per atendre víctimes de violència masclista, a través del número 601 001 122.

 


Un 42% més de trucades al 016 i allau de consultes al WhatsApp

El testimoni de la filla de Rocío Jurado també ha tingut repercussió en el telèfon 016, la línia del Ministeri d'Igualtat contra la violència masclista.

Les consultes telefòniques es van incrementar un 41,9% la setmana del 22 al 28 de març respecte a l'anterior. Van passar de 1.458 a 2.069. També van créixer un 384% les consultes al correu electrònic 0016-online@igualdad.gob.es, que van passar de 19 a 92, i al WhatsApp 600 000 016. En aquest cas, es va passar de 31 a 485, cosa que significa una pujada del 1.464%.

Segons el ministeri que encapçala Irene Montero, l'increment de trucades s'ha notat especialment en la franja entre les 5 i les 7 de la tarda, coincidint amb l'emissió del programa "Sálvame".

"Quan els mitjans tracten la qüestió, donant difusió a testimonis sobre violència masclista i, alhora, informant dels recursos disponibles, són un altaveu per arribar a totes les dones víctimes", ha remarcat el Ministeri en un comunicat.

 

La ministra Montero va aparèixer a "Sálvame" després de l'emissió del primer programa per "fer costat als milers de dones que puguin sentir-se identificades per primera vegada amb el seu relat".

ARXIVAT A:
Violència masclista Televisió
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut