Durant la nit només poden actuar els mitjans terrestres (Yuri Alemany)
Llançà

L'incendi de Llançà, que ja ha cremat 190 hectàrees, hauria estat causat per una burilla

El foc ha causat tres ferits lleus i ha obligat a evacuar el monestir de Sant Pere de Rodes i tres urbanitzacions

RedaccióActualitzat

Els bombers han treballat tota la nit en l'incendi que s'ha declarat a dos quarts de dues de la tarda de divendres en una zona forestal a l'Alt Empordà, entre Llançà i El Port de la Selva, que ja ha cremat 190 hectàries, sobretot al Parc Natural del Cap de Creus.

Hi ha tres ferits lleus: dos bombers i un ADF, per cop de calor, segons han informat els bombers.

Com a mesura preventiva s'ha desallotjat el Monestir de Sant Pere de Rodes i les urbanitzacions el Beleser, Santa Isabel i Vall de Santa Creu, amb 180 persones que han hagut de marxar de casa seva i "no és previsible que a curt termini puguin tornar", segons ha dit Joan Delort, director general de Prevenció i Extinció d'Incendis.
 

Una burilla, possible orígen

L'incendi podria haver començat per una burilla, segons Josep Antoni Mur, inspector en cap del cos d'Agents Rurals:

"La hipotesi sobre la què treballem és una burilla. De fet hem localitzat una burilla que han recollit la policia científica de Mossos per veure si trobem algun rastre d'ADN que es pugui identificar amb una persona"

Ha afegit que la investigació no està acabada, però és la hipotesi sobre la qual es treballa ara mateix.


La tramuntana

Els bombers estan molt pendents de com evoluciona la tramuntana, un vent que s'espera que continui durant els pròxims tres dies, cosa que faria més difícil controlar el foc.

Els mitjans aeris que han treballat durant tota la tarda no poden continuar volant sense llum.

Durant la nit, els bombers seran a la zona amb mitjans terrestres, segons ha explicat el cap del dispositiu, Jordi Martin:

"Intentarem al llarg d'aquesta nit, sense mitjans aeris, continuar fent foc tècnic i treball de línea d'aigua per anar acotant aquest perimetre. A hores d'ara el foc va en descendent cap a la Vall de Santa Creu, en baixa intensitat. Creiem que al llarg d'aquesta nit podem fer-hi front evitant que aquestes 140 hectàrees que estem parlant ara mateix doncs arribin a 300"

Aquests dies és fàcil que es donin les condicions més propícies perquè avancin les flames: més de 30 graus de temperatura, vent superior als 30 km/h i una humitat inferior al 30%.

L'incendi afecta el Parc Natural de Cap de Creus (ACN/Anna Nogué)

Demanen precaució

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet una crida a la prudència de tothom a tot Catalunya "perquè el foc aprofita qualsevol oportunitat, amb aquestes condicions ambientals".

Aragonès era de visita a Roses i s'ha acostat a Llançà, on ha declarat que "ara cal evitar que la superfície afectada creixi intensament i sobretot protegir la vida de les persones que viuen a prop de l'incendi, que encarà continuarà hores actiu".

Carreteres tallades

Continuen tallades les carreteres GI-612 a Port de la Selva, GI-613 a Roses cap a Port de la Selva, GIP-6041 a Vilajuïga i GIV-6121 a Port de la Selva, segons la informació del Servei Català de Trànsit.

Protecció Civil ha demanat no desplaçar-se a la zona:

L'incendi de Llançà ha avançat empès pel vent, prop de la costa (ACN/Anna Nogué)
 

El telèfon d'emergències 112 ha rebut en una hora 195 trucades per alertar de l'incendi.

La fumera s'ha fet molt present des de l'entorn i diversos usuaris n'han penjat imatges a la xarxa:

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Incendis
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut