Creus que has picat en l'estafa dels SMS? Com detectar-ho i posar-hi fi

El 50% de les denúncies que reben els Mossos de frau a internet estan relacionades amb aquest tipus d'estafes, 40.000 a l'any

Actualitzat

"Phishing", "smishing" són algun dels noms de les estafes digitals més freqüents que ens arriben a través de mails i, cada vegada més, a través del missatges SMS als nostres mòbils. Però com ho podem detectar, evitar i -si hem picat- desfer el mal que ens ha fet aquest potent i sofisticat virus digital? Ricardo Aguilar, editor sènior del web de divulgació tecnològica Xataka, ho ha explicat en el programa PopAp, de Catalunya Ràdio.

Es tracta d'un dels virus digitals més perillosos dels últims temps que pot arribar a controlar totalment el nostre telèfon mòbil. A través d'un SMS que et fa baixar una aplicació per seguir el recorregut d'un paquet d'un article comprat per internet, et hackeja l'agenda, agafa les teves dades i ho reenvia a tots els teus contactes. Segons Aguilar, aquest virus "troià" només funciona en els mòbils Android.


Detectar si l'SMS és perillós

Per detectar que un SMS és fraudulent s'ha de desconfiar amb quin nom s'adreça l'SMS, si ho fa amb el nom de pila, el nom complet o una referencia estranya el pot fer sospitós. Aquest virus utilitza les agendes dels mòbils a les quals accedeix per reenviar-se als contactes i per tant farà servir el nom que es registra a l'agenda. Com a exempre, si un SMS que s'adreça a "Xavi futbol col·le" és perquè algú que ja ha estat víctima del virus té registrat així el contacte, en altres casos pot ser amb nom i cognoms complet o només el nom de pila.

L'SMS adreça a l'usuari a una web, aquí també s'ha d'estar atent per trobar indicis sospitosos. En el cas de la web de l'empresa FedEx, pot fer sospitar que és una empresa de missatgeria que no opera generalment a Espanya. Després, hem de mirar l'enllaç, si es fa a una adreça complicada o molt llarga, ja que aquestes empreses solen tenir adreces curtes i simples.

Un cop a la pàgina web on ens ha adreçat, podem malfiar de configuracions poc elaborades.

 

 

Com esborrar l'app del mòbil

Si hem arribat a baixar l'aplicació que se'ns ofereix a la pàgina web i, per tant, hem descarregat el virus en el telèfon mòbil, arreglar el mal, segons Aguilar, no és senzill però tampoc impossible.

El primer pas és comprovar que tenim l'app del virus. Cal anar a "ajustos" del telèfon mòbil i mirar si a "apps" hi ha la de FedEx, en aquest cas. Des d'allà, no la podem esborrar perquè el virus és intel·ligent fins al punt que controla tots els permisos del mòbil i, quan el volem esborrar, bloqueja l'ordre i es tanca.

Hi ha 3 maneres de fer-ho: la més radical és reformatejar el mòbil totalment de manera que s'esborrarà tot el que hi tenim. Una segona és utilitzant una aplicació que s'ha desenvolupat específicament per esborrar aquest virus. És una aplicació que es descarrerga des de fora de la Play Store. I la tercera és la que permet l'eina que ofereix el Modus Segur d'Android. Cal buscar a internet com accedir al Modus Segur perquè segons cada aparell es fa d'una manera diferent. Aquesta eina reinicia el telèfon bloquejant totes les aplicacions que no venen de fàbrica.

El virus no afecta els mòbils amb el sistema operatiu IOs perquè té unes proteccions diferents de les d'Android. En cas de rebre l'SMS, el virus és tan sofisticat que remet a una web també fraudulenta, però des de la qual no es pot baixar l'app que introdueix el virus al mòbil.

El subinspector dels Mossos d'Esquadra, José Àngel Merino, alerta, en el mateix programa, que aquest tipus d'estafes, que solien fer-se a través del correu electrònic, ara són més freqüents per SMS i fins i tot amb missatges de veu. Suplanten la identitat de bancs o empreses, per demanar o accedir a les dades personals o bancàries dels usuaris. Merino explica que el 50% de les denúncies de frau per internet estan relacionades amb aquest tipus d'estafes, que representen unes 40.000 a l'any.

 

 

ARXIVAT A:
Xarxes socials
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut